Svijet

IZBORNI DAN: Otvorena prva birališta u SAD-u

Piše: PolitikaPlus/Hina

Izborni dan službeno je počeo u SAD-u otvaranjem prvih birališta u dva mjestašca u državi New Hampshire tradicionalno u ponoć po lokalnom vremenu, a glavna pozornost je usmjerena na utrku za Bijelu kuću.

Birališta su otvorena u Dixville Notchu i Millsfieldu u ponoć (6 sati po srednjoeuropskom vremenu), u skladu s tradicijom koju nije omela ni pandemija koronavirusa.

Zakon države New Hampshire dopušta naseljima s manje od 100 stanovnika da otvore glasačka mjesta točno u ponoć. Kada svi s pravom glasa ubace listiće ili potvrde da su iskoristili mogućnost prijevremenog glasanja ili prijave da će apstinirati, birališta se mogu odmah i zatvoriti.

U nekim većim gradovima na istočnoj obali biračka mjesta bit će otvorena u 6 sati ujutro (12 i 13 sati po srednjoeuropskom vremenu), a nakon toga otvorit će se birališta u šest vremenskih zona u 50 država. Birališta na Aljasci, na krajnjem zapadu, zatvorit će se zadnja kada na istoku već bude jutro.

Osim novog predsjednika, američki građani s pravom glasa također biraju 35 članova Senata i cijeli Zastupnički dom, niz državnih i lokalnih dužnosnika te glasaju o nizu referendumskih pitanja od porezne politike do zakona o drogi.

Za Bijelu kuću bore se demokrat Joe Biden i aktualni predsjednik Donald Trump. Biden vodi u anketama na nacionalnoj razini, a Trump se nada reizboru nakon turbulentne četiri godine na vlasti.

Dosad je diljem zemlje glasalo gotovo 100 milijuna ljudi, putem pošte ili prijevremeno osobno na biralištima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sad, izbori