Hrvatska

BAUK: Interpelacije su dobar put parlamentarnog djelovanja

Piše: PolitikaPlus/Hina

Potpredsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk ocijenio je u srijedu, s obzirom na sve veći broj interpelacija o radu Vlade koje oporba najavljuje, da su interpelacije dobar put parlamentarnog djelovanja i način da se neka tema stavi na dnevni red Sabora.

"Interpelacija je redovan i konstruktivan alat u Hrvatskom saboru, gdje se raspravlja o nekoj temi i zaključcima traži da Vlada nešto napravi. Ako parlamentarna većina procijeni da je to korisno, stavit će je na raspravu. To je dobar put parlamentarnog djelovanja, kao i kod prijedloga zakona", komentirao je Bauk novinarima sve veći broj interpelacija koje oporba najavljuje.

Zahtjev za opozivom je malo jači instrument i onda se može očekivati jači otpor vladajućih. Jučer je Branko Bačić rekao kako bi oni podržali da Vlada da dokumente u vezi vjetroelektrane Krš-Pađene, ali su iz Domovinskog pokreta to malo prebahato tražili pa neće, dodao je.

S obzirom na najavu da će se u iduća dva tjedna raspravljati o opozivu ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića, Bauk je kazao da im institut opoziva uvijek stoji na raspolaganju i da nema smisla sada najavljivati hoće li tražiti opoziv još kojeg ministra. To će dolaziti u obzir ovisno o razvoju događaja, napomenuo je.

"U prošlom smo sazivu dosta pomagali premijeru s opozivima jer da je išao na izbore s onima za koje smo tražili opoziv, vjerojatno bi ih izgubi. Treba razmisliti o učinkovitosti da im više ne pomažemo na takav način", rekao je Bauk.

Upitan radi li premijer Andrej Plenković odmak od Ćorića s obzirom na to da se nije pojavio na jučerašnjoj raspravi o interpelaciji, Bauk kaže da se interpelacijom tražilo davanje dokumenata te da nije pobornik pretjeranog prisustva premijera u Saboru.

"Ova njegova nova praksa da dolazi svako malo podnositi izvješće Europskog vijeća, to ga očito zabavlja, a ovo ga očito ne zabavlja", zaključio je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

arsen bauk, sdp, oporba