Kultura

Galerija ULUPUH: Izložba "Memento" posvećena keramičarki Orjenki Mirjan

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zagrebačka Galerija ULUPUH otvara u četvrtak izložbu "Memento", posvećenu keramičarki suvremenog izričaja Orjenki Mirjan, koja je na hrvatskoj likovnoj sceni djelovala više od 35 godina.

"Orjenka Mirjan svojim osebujnim opusom trajno se upisala u povijest suvremene hrvatske keramike, davši njezinu razvoju svoj specifičan doprinos i svoj pečat", istaknula je u predgovoru Višnja Slavica Gabout, autorica koncepcije, kustosica i selektorica izložbe. 

"Životnu scenu nenadano je, naprasno i puno prerano napustila, ostavivši nedorečene još mnoge ideje i nedovršena djela. Imala je još mnogo za reći, ali je i rekla mnogo i ovo je prilika da se prisjetimo cjeline opusa ove vrsne i talentirane umjetnice, školovane keramičarke", napomenula je.

Po njezinim riječima, za Orjenku Mirjan bavljenje keramikom, za što se školovala, nije bilo samo bavljenje svojim pozivom, keramika je za nju bila inspiracija i duhovna potreba, poetski svijet i svijet duhovnosti, mjesto iskazivanja misli i emocija, sjećanja i spoznaja.

Orjenka Mirjan (1963. – 2019.) u rodnom Zagrebu završila je Školu primijenjene umjetnosti, Odjel keramike, u klasi profesora Romana Šimage i Slavka Barlovića. Dalje se usavršavala kod akademskog kipara Josipa Cmroka, s kojim je surađivala od 1983. do 1992.

Od 1984. do 1992. bila je zaposlena u umjetničko-zanatskom poduzeću “Dekor” u Zagrebu, na odjelu umjetničke keramike.

Izlagati je počela odmah po završetku školovanja, skupno od 1982. godine, a samostalno od 1999. Realizirala je jedanaest samostalnih izložbi i sudjelovala na pedesetak žiriranih skupnih nacionalnih i međunarodnih izložbi u domovini i inozemstvu, na keramičkim bijenalima i trijenalima, kao i na renomiranim simpozijima i festivalima. 

Za svoj je rad nekoliko puta nagrađivana, a osim u ULUPUH-u i Hrvatskoj zajednici samostalnih umjetnika, bila je članica Kerameikona – Hrvatskog keramičarskog udruženja od samog njegovog osnutka. 

Izložba će biti otvorena do 25. studenog, a ulaz je slobodan.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

iložba, Galerija ULUPUH, orjenka mirjan