Kultura

U ZAGREBU: U 76. godini života preminuo Krunoslav Kićo Slabinac

Piše: PolitikaPlus

Nakon duge i teške bolesti, Krunoslav Kićo Slabinac preminuo je jutros u KBC-u Zagreb, gdje je bio posljednja tri mjeseca, javljaju mediji.

Legenda hrvatske glazbe i bivši saborski zatupnik imao je komplikacije nakon operacije srca. Bio je u induciranoj komi, a prethodno je prebolio moždani udar.

Glazbenik u čijim su interpretacijama zaživjele i do danas ostale omiljene brojne pjesme, u rasponu od rocka preko zabavnih do narodnih i tamburaških, glazbenu karijeru počeo je u rock bendovima, najpoznatiji od njih je sastav "Dinamiti". Rođeni Osječanin, nakon povratka s odsluženja vojnoga roka svoju glazbenu karijeru nastavlja kao solo izvođač te se seli u Zagreb gdje izvodi pjesme Toma Jonesa i Elvisa Presleya. Poznat je po pjesmama "Zbog jedne divne crne žene", "Pjevat će Slavonija", Inati se Slavonijo".

Krunoslav Kićo Slabinac rođen je 28. ožujka 1944. godine u Osijeku. Bio je osnivač električarskog rock sastava Dinamiti, koji su se prvo zvali Tornado i Kon Tiki, te s njim ostvario svoje prve uspjehe u karijeri. Nakon povratka s odsluženja vojnoga roka svoju glazbenu karijeru nastavlja kao solo izvođač te se seli u Zagreb gdje izvodi pjesme Toma Jonesa i Elvisa Presleya. Na opatijskom festivalu 1970. godine pobijedio je s pjesmom "Više nećeš biti moja", kojoj je autor Aleksandar Korač. Nakon što je sredinom 1970-ih godina boravio u Sjedinjenim Državama, po povratku u zemlju okreće se izvornoj narodnoj glazbi s kojom je postigao veliki uspjeh u svojoj karijeri. Tijekom svoje dugogodišnje karijere (preko 40 godine), Kićo je ostvario suradnju s brojnim autorima poput Đorđa Novkovića, Zdenka Runjića, Arsena Dedića, Drage Britviće i mnogih drugih.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

KRUNOSLAV KIĆO SLABINAC, GLAZBA