Hrvatska

Nadbiskup Hranić: Smjernice uz obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara

Piše: PolitikaPlus/Hina

Uz obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara đakovačko-osječki nadbiskup i mitropolit Đuro Hranić uputio je smjernice i poziv vjernicima te nadbiskupije kao i svećenicima  vezane uz preventivne mjere s obzirom na opasnost od zaraze koronavirusom.

„Ove godine zbog preventivnih mjera s obzirom na opasnost od zaraze korona virusom nije moguće na uobičajeni način organizirati nadbiskupijsko spomen-hodočašće u Vukovar 18. studenoga“, navodi nadbiskup te ističe da to ne znači da se ne može na dostojan način obilježiti Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i hrvatskog Podunavlja.

Pozvao je sve svećenstvo i župne zajednice u nadbiskupiji da se Dan sjećanja obilježi u skladu sa smjernicama hrvatskih biskupa, a što ih je u prigodnom pismu donio predsjednik Hrvatske biskupske konferencije msgr. Želimir Puljić.

Svećenike je pozvao da u redovitim euharistijskim slavljima u župama uzmu liturgijski obrazac mise na čast otajstva Križa i muke Gospodnje  kao i liturgijsko ruho crvene boje te pozvao da se ne propusti prigodno zvoniti svim zvonima u 18 sati.

Vjernicima je uputio molbu  da se sa zvukom zvona  18. studenoga  u 18 sati  "obiteljski ili osobno ujedine u molitvi za sve stradalnike domovinskog rata te za pomirenje i zajedništvo svih žitelja naše Domovine“ . Pozvao je  vjernike da toga dana, ako mogu, sudjeluju na euharistijskom slavlju u svojim župama.

Nadbiskup Hranić podsjetio je da će i Hrvatska televizija 18. studenog izravno prenositi euharistijsko slavlje s Memorijalnog groblja Dubrava u Vukovaru kojem će predsjedati msgr. Želimir Puljić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

đuro hranić, vukovar