Damir Gašparović

Kamo nas to vodi isti hodnik? : Dečko, hajde ohladi!

Piše: Damir Gašparović

Dok se Hrvatska muči s ozbiljnim problemima, dok, od mnogih podcijenjena, opasnost od covida eskalira i dok mnoge, prije svega uslužne tvrtke strepe nad svojim opstankom, dečki s vrha države vode neki svoj iluzorni rat. U tome prednjači Predsjednik Republike čije ludosti i pretjerane reakcije prelaze granicu zabavnog i sve više otvaraju zabrinuta pitanja  kamo nas to vodi.

TVRDA KOHABITACIJA

Kada su sve ključne pozicije u Republici Hrvatskoj preuzeli dečki iz istog hodnika Ministarstva vanjskih poslova, očekivali smo ograničenu i fingiranu predstvu za javnost u stilu da oni nisu isto i da oni nisu isti, već da zagovaraju različite vrijednosti i da će međusobno tvrditi da su bolji od onih drugih. Makar, kada na koncertu u Hrvatskom narodnom kazalištu sjednu članovi iste šire obitelji, Milanović - Jandroković, to vam može potvrditi svu laž i iluziju da na političkom vrhu Hrvatske postoje razlike i suprotnosti i potvrditi da postoje samo isti, obučeni u dresove različitih nijansi. Stoga pomalo ipak iznenadjuju teške riječi koje razmjenjuju Predsjednik i Premijer. To nije dobro i nije primjereno. I postaje čak štetno za međunarodni ugled Hrvatske. Jer korištenje riječi koje možemo svrstati u tešku artiljeriju, nije  primjereno rječniku dvojice bivših diplomata! Kao da nisu imali istog mentora i istog šefa u već spomenutom istom hodniku. Osobno me nisu iznenadile izjave Predsjednika koje u velikoj mjeri ruše kredibilitet institucije Predsjednika, jer postoje brojni signali iz inozemstva da ih već dugo previše opterećuju razni hrvatski izbori i da ih zamara kontroliranje političkih opcija koje (u suglasnosti s njima) trebaju voditi hrvatsku državu.

Svojom neprimjerenom retorikom on prije svega radi protiv sebe i vodi k tome da u javnosti počne prevladavati mišljenje da je ovakav izbor Predsjednika nepotreban i suvišan i da bi bilo sasvim dostatno da ga bira Hrvatski Sabor, jer on kao da i nema nekakve posebne ovlasti. Takvo razmišljanje mi se osobno uopće ne sviđa. Pristalica sam neposredno izabaranog Predsjednika jer on u velikoj mjeri može svojim javnim djelovanjem upozoravati na greške i usmjeravati put kojim se država kreće, bez obzira što „normalnog“ Predsjednika  već podugo nismo imali.

Dečko, hajde ohladi

Ohladiti odmah, hitno i trenutačno trebaju svi. I Premijer i Predsjednik Sabora i Predsjednik Republike prije svega. Sabor mora biti aktivniji u pronalaženju puta kojim se Hrvatska kreće (i recimo npr. prvi puta nakon 30 godina održati tematsku sjednicu na temu gospodarski razvoj Hrvatske!). Premijer se treba puno manje upuštati u rasprave sa Zoranom Milanovićem. Jer on ima puno većeg i važnijeg posla – treba prevladati covid-krizu, treba gospodarski osnažiti Hrvatsku, treba kreirati nova radna mjesta, treba nastaviti i zaoštriti obračun s klijentelizmom i korupcijom i omogućiti „institucijama države da rade svoj posao“, kako brojni hrvatski „poštenjaci“ vole s osmjehom i podsmjehom reći.

Predsjednik sve to ne treba. Niti se bavi time. Niti se time bavio i kada je bio Premijer. Predsjednik treba pomagati, a ne smetati. Predsjednik treba voditi računa o nacionalnoj sigurnosti (jer bez obzira na covid, avioni ne lete, tenkove ne proizvodimo, ratne brodove nemamo). Predsjednik treba tražiti političke saveznike, a ne samo biti poslušnik Bruxellesa, treba ispeglati odnose s Kinom koje je kao Premijer urušio, treba imati redoviti kontakt i s Rusijom i sa Sjedinjenim Državama, ne  smije biti tako da je najveća udaljenost do koje može stići – onim spornim brodom ili helikopterom do Tirane!

Tako da, dečko, hajde ohladi. I svi ohladite! Jer građani trebaju zdravlje, trebaju kruha, trebaju posao i radna mjesta. I trebaju ozbiljne ljude u ozbiljnoj situaciji na čelu državnih insitucija. Vremena danas nisu laka, ali neće biti ni u mjesecima koji su pred nama. Stoga lakše malo, spustite se na zemlju, ponašajte se kako doliči i djelujte u području svoje odgovornosti i u interesu svih hrvatskih građana.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vojska, vanjska politika, predsjednik, premijer, koronakriza