A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/Joea%20Biden1.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Granica Britanije i Irske mora biti otvorena | Politika+
Svijet

BIDEN: Granica Britanije i Irske mora biti otvorena

Piše: PolitikaPlus/Hina

Budući američki predsjednik Joe Biden kazao je u utorak kako ne želi vidjeti granicu Britanije i Irske pod stražom dodajući da je o tome ranije razgovarao s britanskim i irskim premijerom te drugim europskim dužnosnicima.

Biden je ranije ovog mjeseca istaknuo važnost zaštite Sjevernoirskog mirovnog sporazuma u procesu brexita u telefonskom razgovoru s britanskim premijerom Borisom Johnsonom, nakon što je pobijedio sadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trumpa na izborima održanima 3. studenoga.

Johnsonova vlada nastoji dogovoriti trgovinski sporazum s Europskom unijom no poručuje i da je spremna okrenuti se i otići bez njegova postizanja. To bi zakompliciralo situaciju na osjetljivoj sjevernoirskoj granici s Irskom, jedinoj britanskoj kopnenoj granici s EU.

Biden je kazao novinarima u Wilmingtonu u saveznoj državi Delaware da ta granica mora biti otvorena.

"Ne želimo granicu pod stražom", odgovorio je na pitanje novinara što bi rekao pregovaračima o brexitu.

Sporazumom na Veliki petak postignutom 1998. okončano je 30-godišnje sektaško nasilje u Sjevernoj Irskoj i stvorene su institucije prekogranične suradnje na irskom otoku.

Johnson je u rujnu podnio prijedlog zakona kojim bi se prekršio sjevernoirski protokol Sporazuma o brexitu kojim se nastoje izbjeći fizičke carinske granice te britanske pokrajine i Irske, članice Europske unije.

Biden, koji je govorio o važnosti svojih irskih korijena, upozorio je prije nekoliko mjeseci kao demokratski kandidat da Britanija mora poštovati sporazum iz 1998. dok se povlači iz članstva u Uniji jer u suprotnom neće biti zasebnog trgovinskog sporazuma sa SAD-om.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

VELIKA BRITANIJA, IRSKA