Mojbiz

BORBA ZA OČUVANJE RADNIH MJESTA: Gospodarstvo čeka pomoć vlade

Piše: PolitikaPlus

Ministri Zdravko Marić, Josip Aladrović i Tomislav Ćorić sinoć su dogovarali mjere za spas gospodarstva, a jedino što je bilo izvjesno jest da se nastavlja isplata novca za očuvanje radnih mjesta, piše u petak Jutarnji list.

Nakon što je premijer Andrej Plenković jučer održao konferenciju za novinare na kojoj je predstavio nove epidemiološke mjere, kao jedno od ključnih pitanja otvorilo se kakve će kompenzacijske mjere Vlada osigurati vlasnicima restorana i kafića koji će u potpunosti ostati bez prihoda.

Isto vrijedi i za druge biznise koji će biti zaključani do 21. prosinca, kao što su teretane, fitness i rekreacijski centri.

Jučer u večernjim satima činilo se da u Vladi još uvijek nisu imali jasnu sliku o tome kako kompenzirati biznise pogođene epidemiološkim mjerama. Tek jučer u večernjim satima održavao se sastanak ključnih ministara s gospodarskim resorima na kojima su tražili odgovor na zahtjeve poslodavaca.

Na sastanku su potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović te ministar gospodarstva Tomislav Ćorić raspravljali o tome što još trebaju ponuditi poduzetnicima osim pomoći za isplatu plaće od 4000 kuna, što je zapravo stara mjera.

Na stolu ministara navodno su bili prijedlozi ugostitelja, ali rješenja koja su zbog zabrana poslovanja već viđena u drugim zemljama. Ključno pitanje koje se mjere viđene u inozemstvu mogu integrirati u hrvatski model bit će tema današnjeg sastanka ministara s ugroženim poduzetnicima.

Posebni premijerov savjetnik Zvonimir Savić ocijenio je da će nove mjere za suzbijanje pandemije utjecati na smanjenje prometa i prihoda u pojedinim segmentima gospodarstva, ali da to neće imati veće posljedice.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

GOSPODARSTVO, VLADA