Scena

VIDEO ANALIZA: Evo koje filmove možete pogledati u hrvatskim kinima u prosincu 2020.

Piše: Damir Demonja

*u ovome tekstu navedeni su samo oni filmovi koje su kontaktirani hrvatski distributeri i kino-prikazivači potvrdili za prikazivanje u tekućem mjesecu

Za mjesec prosinac hrvatski distributeri i kino-prikazivači pripremili su 13 premijernih filmova. S obzirom na epidemiološku situaciju u Hrvatskoj i svijetu ovisit će početak prikazivanja najavljenih filmova, odnosno „povlačenje“ najavljenih i/ili prikazivanje nenajavljenih filmova. Koji sve filmovi bi se trebali naći na programu hrvatskih kina, prema podacima kontaktiranih hrvatskih distributera i kino-prikazivača, navedeni su kako slijedi, s trenutnim datumima početaka njihovih prikazivanja u prosincu.

MALI JOE (LITTLE JOE)

Austrija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Njemačka, Francuska, 2019.

Redateljica: Jessica Hausner

Glumci: Emily Beecham, Ben Whishaw, Kerry Fox

Žanr: drama, horor, misterij

Trajanje: 105 minuta

Producentske tvrtke/Distributer: Coproduction Office/Discovery film & video

Službena web stranica: https://www.littlejoefilm.com/

Sreća je biznis.

Alice je samohrana majka zaposlena kao uzgajivačica biljaka u korporaciji koja se bavi razvojem novih biljnih vrsta. Upravo je ona stvorila posebnu vrstu grimiznog cvijeta, posebnog zbog svoje ljepote i terapeutske vrijednosti: ako ga se drži na savršenoj temperaturi, redovito zalijeva i s njim komunicira, cvijet svog vlasnika čini sretnim. Protivno politici kompanije, Alice jedan od tih cvjetova donosi kući kao poklon sinu tinejdžeru, Joeu. Oni biljku nazovu „Mali Joe“, ali kako ona raste, tako rastu i Aliceine sumnje da njezine nove biljne kreacije možda i nisu tako bezopasne kao što je mislila…

U kinima od 03. prosinca, u Zagrebu u multipleksima „CineStar“ (www.blitz-cinestar.hr) i u multipleksu „Cineplexx“ (www.cineplexx.hr)

 

POGREŠAN KORAK (NO MATARÁS)

Španjolska, 2020.

Redatelj: David Victori

Glumci: Mario Casas, Milena Smit, Elisabeth Larena

Žanr: triler

Trajanje: 92 minute

Producentske tvrtke/Distributer: Filmax/Continental film

Posljednjih nekoliko mjeseci Dani se potpuno posvetio brizi za teško bolesnog oca koji će preminuti. Umornog i slomljenog, sestra ga uvjerava da je sada napokon došao trenutak da si ostvari želju, ode na putovanje oko svijeta i odmori se od svega. Već sljedeće večeri Dani će u baru sasvim slučajno upoznati Milu, djevojku koja je sve što on nije: nepredvidiva, strastvena i impulzivna. Mila će ga još te noći odvesti na divlje putovanje ulicama Barcelone, putovanje puno straha, nasilja i krvi...

U kinima od 03. prosinca, u Zagrebu ekskluzivno u multipleksu „Cineplexx“ (www.cineplexx.hr) 

 

TAJNE KOJE ČUVAMO (THE SECRETS WE KEEP)

SAD, 2020.

Redatelj: Yuval Adler

Glumci: Noomi Rapace, Joel Kinnaman, Chris Messina, Amy Seimetz

Žanr: drama, triler

Trajanje: 97 minuta

Producentske tvrtke/Distributer: AGC Studios/Blitz Film & Video Distribution

Mirno naselje. Zastrašujuće povijesti.

U središtu radnje je Maja (Noomi Rapace) koja je nakon Drugog svjetskog rata sa suprugom Lewisom (Chris Messina) započela novi život u Americi. Jednoga dana susretne jezivo poznatu osobu iz prošloga života. Ali, je li on zaista osoba za koju ona misli da jest? Uvjerena da jest, Maja uzima stvari u svoje ruke i otima ga, pokrećući niz sjećanja i događaja koji će promijeniti cijelu percepciju istine.

Šokantan i katarzičan triler s Noomi Rapace, najpoznatijom po ulozi u filmu „Muškarci koji mrze žene“ („The Girl With the Dragon Tattoo“).

U kinima od 10. prosinca, u Zagrebu ekskluzivno u multipleksima „CineStar“ (www.blitz-cinestar.hr)

 

DOK NAS VJENČANJE NE RASTAVI (HASTA QUE LA BODA NOS SEPARE)

Španjolska, 2020.

Redatelj: Dani de la Orden

Glumci: Belén Cuesta, Álex García, Silvia Alonso

Žanr: komedija, romansa

Trajanje: 110 minuta

Producentske tvrtke/Distributer: A Contracorriente Films/Atresmedia/Continental film

Što biste učinili da morate organizirati vjenčanje iz snova muškarcu u kojeg ste zaljubljeni, a vi niste njegova mlada? Upravo se to dogodilo organizatorici vjenčanja Marini nakon još jedne afere u nizu, ovaj put s Carlosom, čija je djevojka Alexia našla njezinu posjetnicu i sve shvatila kao prošnju. Da sve bude kompliciranije, na kraju ispada da su Alexia i Marina prijateljice iz djetinjstva... U španjolskoj hit romantičnoj komediji sve je savršeno organizirano... Osim mladenaca.

U kinima od 17. prosinca, u Zagrebu ekskluzivno u multipleksu „Cineplexx“ (www.cineplexx.hr)

 

NEOBIČNI ŽIVOTI (THE SPECIALS/HORS NORMES)

Francuska, Belgija, 2019.

Redatelji: Olivier Nakache, Éric Toledano

Glumci: Vincent Cassel, Reda Kateb, Bryan Mialoundama, Hélène Vincent, Alban Ivanov

Žanr: komedija, drama

Trajanje: 109 minuta

Producentske tvrtke/Distributer: Gaumont/Discovery film & video

Službena web stranica: http://www.alles-ausser-gewoehnlich-derfilm.de/#/

Od redatelja francuskog hita „Nedodirljivi“ stiže novi filmski dragulj prikazan na Filmskom festivalu u Cannesu izvan konkurencije.

Radnja filma fokusirana je na probleme modernog društva u čijem se središtu ponovno nalazi cijeli svijet: socijalni radnici, volonteri i profesionalci u zdravstvu svim snagama pokušavaju se brinuti o tinejdžerima koji imaju problema s autizmom. Po običaju, dvojica redatelja u filmu svu svoju snagu usmjeravaju na ljubav prema čovječanstvu, na njihovo vjerovanje u život društva i posebno na humor kao prvu i posljednju crtu obrane međuljudskih odnosa.

Službena selekcija Filmskog festivala u Cannesu 2019, Izvan konkurencije,

U kinima od 10. prosinca, u Zagrebu ekskluzivno u multipleksu „Cineplexx“ (www.cineplexx.hr)

 

SUPERINTELIGENCIJA (SUPERINTELLIGENCE)

SAD, 2020.

Redatelj: Ben Falcone

Glumci: Melissa McCarthy, Bobby Cannavale, Brian Tyree Henry, James Corden

Žanr: akcija, komedija

Trajanje: 106 minuta

Producentske tvrtke/Distributer: Creative Wealth Media Finance/New Line Cinema/On the Day/Warner Bros./Blitz Film & Video Distribution

U životu Carol Peters (Melissa McCarthy) nikada se ništa neobično ne događa, ali kada počne dobivati povratne informacije s televizora, telefona i mikrovalne pećnice, pomisli da gubi razum. Zapravo, prva svjetska Superinteligencija odabrala je baš nju za promatranje, polako joj preuzimajući život s većim, skrivenim planom da preuzme svijet. Carol tako postaje posljednja šansa čovječanstva za preživljavanje.

Što se događa kada Superinteligencija preuzme život poznate komičarke Melisse McCarthy. Trebamo li se bojati?

U kinima od 17. prosinca u Zagrebu ekskluzivno u multipleksima „CineStar“ (www.blitz-cinestar.hr)

 

OBITELJSKA PRIČA (FALLING)

Kanada, Ujedinjeno Kraljevstvo, Danska, 2020.

Redatelj: Viggo Mortensen

Glumci: Viggo Mortensen, Lance Henriksen, Laura Linney

Žanr: drama

Trajanje: 112 minuta

Producentske tvrtke/Distributer: Perceval Pictures/Ingenious Media/HanWay Films/Scythia Films/Zephyr Films/Discovery film & video

Službena web stranica: https://twitter.com/FallingFilm2020

Dva potpuno različita svijeta sukobit će se kada osamdesetogodišnji nezavisni zemljoradnik Willis otputuje u Los Angeles gdje će do daljnjega ostati živjeti s Johnom i njegovom obitelji. Mentalno oslabio, Willis je istovremeno oprezan i humorističan što će dovesti do otvaranja starih rana iz prošlosti, a na površinu će izaći godine međusobnog nepovjerenja između njega i njegovog sina Johna.

U kinima od 17. prosinca, u Zagrebu u multipleksima „CineStar“ (www.blitz-cinestar.hr) i u multipleksu „Cineplexx“ (www.cineplexx.hr)

 

PONAŠAJTE SE KAO ODRASLI (ADULTS IN THE ROOM)

Francuska, Grčka, 2019.

Redatelj: Costa-Gavras

Glumci: Christos Loulis, Alexandros Bourdoumis, Ulrich Tukur

Žanr: komedija, romansa

Trajanje: 124 minute

Budžet: 6,580,000 eura

Producentske tvrtke/Distributer: Elle Driver/Continental film

Temeljen na političkim memoarima bivšeg grčkog ministra financija Janisa Varufakisa, film oslikava Grčku 2015. godine: ekonomija je u padu, a zemlja na rubu bankrota. Nova vlada pobunila se protiv vladavine čelične ruke EU i inspirirala milijune Europljana. U centru pažnje je Varufakis, karizmatični šminker s revolucionarnim rješenjima za velike ekonomske probleme i ljubavi prema Apple uređajima, a nasuprot njega je cijela europska birokracija predvođena neslomljivim Nijemcem Wolfgangom Schaubleom kome posljedice atentata koje su ga dovele u invalidska kolica ne umanjuju energiju kojom provodi svoje planove. Ovaj uzbudljivi politički triler može se smatrati klasičnom grčkom tragedijom, njegovi junaci nisu ni dobri ni zli, već vođeni posljedicama vlastitih ideja o tome što je ispravno učiniti.

U kinima od 24. prosinca, u Zagrebu ekskluzivno u multipleksu „Cineplexx“ (www.cineplexx.hr)

 

BJEŽI (RUN)

SAD, Kanada, 2020.

Redatelj: Aneesh Chaganty

Glumci: Sarah Paulson, Kiera Allen, Onalee Ames

Žanr: horor, misterij, triler

Trajanje: 90 minuta

Producentske tvrtke/Distributer: Lionsgate/Blitz Film & Video Distribution

Službena web stranica: https://www.hulu.com/movie/run-72eec9c8-0164-4e0c-868a-b433960d7f93

Od scenarista, producenata i redatelja filma „Potraga“. Majčinoj ljubavi se ne može pobjeći.

Nešto je zlokobno i neprirodno u odnosu majke Diane (Sarah Paulson) i kćeri Chloe (Kiera Allen). Prezaštitnički nastrojena Diane od rođenja je odgajala kćer u potpunoj izolaciji od svijeta. Kada Chloe odraste i postane mlada žena, počinje otkrivati da stvari u njihovoj kući nisu onakvima kakvima se čine. Postaje jasno da je veza Diane s kćeri neprirodna jer je cijelo vrijeme pokušava spriječiti da živi vlastitim životom, zapravo je „drži“ kao zarobljenicu u vlastitom domu. Chloe polako otkriva sve više tajni o svojoj „brižnoj“ majci, a opasna igra živaca tek počinje…

„Bježi“ nije običan triler, to je vrhunski užasavajući film, majstorski rad vizionarske ekipe filma „Potraga“, koji unosi nemir u gledatelja pred velikim ekranom.

U kinima od 24. prosinca u Zagrebu ekskluzivno u multipleksima „CineStar“ (www.blitz-cinestar.hr)

 

WONDER WOMAN 1984 (WONDER WOMAN 1984)

SAD, Južna Koreja, Španjolska, 2020.

Redatelj: Patty Jenkins

Glumci: Gal Gadot, Pedro Pascal, Chris Pine, Kristen Wiig

Žanr: akcija, avantura, fantazija

Trajanje: 151 minuta

Producentske tvrtke/Distributer: Atlas Entertainment/DC Comics/DC Entertainment/The Stone Quarry/Warner Bros. /Blitz Film & Video Distribution

Službena web stranica: https://www.wonderwoman1984.net/

Za razliku od prvoga filma čija je radnja bila za vrijeme Drugog svjetskog rata, nastavak priče o Diani Prince smješten je, kako i naslov kaže, u osamdesete godine prošloga stoljeća. Ovaj film nije napravljen kao nastavak, već je potpuno novo utjelovljenje Wonder Woman.

Gal Gadot se vratila ulozi hrabre Amazonke u nastavku DC Comicsovog kino hita iz 2017. godine, koji je postao akcijski film s najvećom zaradom u povijesti koji je režirala žena. I ovaj je film režirala Patty Jenkins.

U kinima od 24. prosinca, u Zagrebu u multipleksima „CineStar“ u 2D i Real D 3D i u „CineStar“ Arena IMAX kinu u IMAX 3D i Real D 3D 4DX (www.blitz-cinestar.hr) i u multipleksu „Cineplexx“ u 2D i Real D 3D (www.cineplexx.hr)

 

IZGUBLJENI NA HORIZONTU (HORIZON LINE)

Švedska, SAD, 2020.

Redatelj: Mikael Marcimain

Glumci: Alexander Dreymon, Allison Williams, Keith David

Žanr: triler

Trajanje: 92 minute

Producentske tvrtke/Distributer: SF Studios Productions AB/STX Films/Blitz Film & Video Distribution

Od autora filmova „10 Cloverfield Lane“ i „Opasnost iz dubina“.

Za dvoje bivših ljubavnika trebao je to biti kratak let do tropskog otoka na koji su se uputili na vjenčanje njihova prijatelja. No, samo nekoliko minuta nakon polijetanja, njihov pilot doživi kobni srčani udar, ostavljajući Saru i Jacksona bez ideje gdje su, bez radio veze s kontrolom leta i bez znanja o tome kako se upravlja zrakoplovom. Ne okružuje ih ništa, osim beskraja oceana i neba u svim smjerovima, i zastrašujuće oluje koja će ih zahvatiti. Sara i Jackson imaju samo jednu šansu. I nema povratka.

Od autora filmova „10 Cloverfield Lane“ i „Opasnost iz dubina“ dolazi ludo napeta priča o preživljavanju.

U kinima od 24. prosinca u Zagrebu ekskluzivno u multipleksima „CineStar“ (www.blitz-cinestar.hr)

 

DUŠA (SOUL)

Sinkroniziran na hrvatski

SAD, 2020.

Redatelji: Pete Docter, Kemp Powers

Žanr: animirani, avantura, komedija

Trajanje: 100 minuta

Producentske tvrtke/Distributer: Walt Disney Pictures/Pixar Animation Studios/Disney+/Walt Disney Studios Motion Pictures/Blitz Film & Video Distribution

Službena web stranica: https://www.pixar.com/soul

Svi imaju dušu. Joe Gardner će pronaći svoju.

U središtu priče je Joe, učitelj glazbenog u osnovnoj školi, koji sanja postati jazz glazbenik. Uoči velikog nastupa koji bi mu mogao donijeti željenu karijeru, Joe doživi nesreću zbog koje mu se duša odvoji od dijela. Joeova se duša želi i treba vratiti u svoj život, a na tom putu pomoći će mu tajanstveni lik „22”.

Nova animacija Pixar Animation studija u režiji Petea Doctera, dobitnika nagrade Oscar® za “Izvrnuto obrnuto“ i “Nebesa“.

U kinima od 25. prosinca, u Zagrebu u multipleksima „CineStar“ u 2D i Real D 3D i u „CineStar“ ARENA IMAX kinu u IMAX 3D (www.blitz-cinestar.hr) i u multipleksu „Cineplexx“ u 2D i Real D 3D (www.cineplexx.hr)

 

KAKO SE RIJEŠITI DJEDA MRAZA (FATMAN)

Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanada, SAD, 2020.

Redatelji: Eshom Nels, Iam Nelms

Glumci: Mel Gibson, Walton Goggins, Marianne Jean-Baptiste

Žanr: akcija, komedija,fantasy

Trajanje: 100 minuta

Producentske tvrtke/Distributer: Saban Films/Blitz Film & Video Distribution

Čuvaj leđa djedice!

Kako bi spasio svoj posao koji je u zabrinjavajućem padu, Chris Cringle, poznat i kao Djed Mraz, prisiljen je na partnerstvo s američkom vojskom. Pogoršavajući stvari, Cringle se uplete u smrtonosnu bitku protiv visoko kvalificiranog atentatora, kojega je unajmio razmaženi 12-godišnjak nakon što je u čarapi dobio komad ugljena…

Božićni film kakav još niste gledali.

U kinima od 31. prosinca, u Zagrebu u multipleksima „CineStar“ (www.blitz-cinestar.hr) i u multipleksu „Cineplexx“ (www.cineplexx.hr)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

KINO, FILM