Mojbiz

GOSPODARSTVO: Poduzetnici ogorčeni nakon sastanka, traže pomoć Plenkovića

Gospodin Radimir Čačić koji je "jezičac na vagi" i koji je vikao da nas se zatvori, neka sada viče da nam se smanji PDV.

Piše: PolitikaPlus/HRT

U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava održan je još jedan krug pregovora između Vlade i udruga gospodarstvenika, a vezano uz obeštećenja uslijed zabrane rade ugostiteljima i drugima.

Ministar financija Zdravko Marić nakon sastanka s gospodarstvenicima izašao je pred novinare. Najavio je kako će pomoći onima koji su najpogođeniji mjerama za suzbijanje koronavirusa.

- Mjere očuvanja radnih mjesta i 4 tisuće kuna za radnika. Model i dalje funkcionira i nema razloga ne očekivati i ne vjerovati da neće nastaviti dalje. Jedna tema koja je otvorena još u proljeće, a radi se o tzv. Covid kreditima. Učinit će se sve da se ubrzaju sve procedure. Oni će imati prioritetni značaj. Treći dio je da bismo išli u kompenzaciju i pokrivanaj ili dijela ili potpunog pokrivanja fiksnih troškova. Od troška najma, zakupa, komunalija poput struje, vode, plin, čistoća....Neki osnovni troškovi koji se plaćaju svaki mjesec. Plaća se i primjerice HRT pristojba, spomenička renta, naknada ZAMP-u, poručio je među ostalim.

Jakominić: Potreseni smo današnjim razgovorom

- Više smo potreseni nego zadovoljni s današnjim razgovorom. Epidemiološka situacija možda nije jasna, ali ekonomska jest. Postoji razlog zašto smo na dnu Europske unije već 30 godina. Bojimo se da ćemo tamo i ostati. Neka vjera u bolje sutra nije postignuta, mjere idu isključivo na ona radna mjesta kojima prijeti zatvaranje, ne za ona koja su ugrožena nedostatkom ekonomske aktivnosti. Kao ugostitelj i poduzetnik mogu reći da se bojim, poručio je ugositelj i pivar Vedran Jakominić iz Rijeke, a koji je dio pregovaračkog tima sa strane gospodarstvenika.

- Postoji već sada spontnano okupljanje ispred Ministarstva financija, nemamo drugog načina, dodaje Jakominić ističući da je porezni pritisak enorman te da sljedeća godina neće biti bolja od ove ili prošle.

Medak: Neka Plenković presudi u našu korist

Predsjednik Udruge ugostitelja Marin Medak također je nezadovoljan ishodom pregovora.

- Nismo dobili odgovor što će biti ako se nastavi zatvaranje nas i nakon Nove godine. Nisu pripremljeni te mi je jako teško, ne vidim puno svjetla na kraju tunela. Pa ljudi, Srbija je smanjila na 10% porez, Mađarska 5%, Slovenija ima 9%... Regulator nam mora sada izaći u susret. Taj PDV, 300 milijuna kuna, oni su do sada potrošili 12 milijardi kuna. Zašto bi radili taj posao, ako nije isplativ. Apeliram na premijera Andreja Plenkovića da na sjednici Vlade presudi u našu korist jer ministar Marić uopće o ovome nije htio razgovarati. Gospodin Radimir Čačić koji je "jezičac na vagi" i koji je vikao da nas se zatvori, neka sada viče da nam se smanji PDV.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

GOSPODARSTVO