Svijet

Merkel upozorava: Državna pomoć tvrtkama ne može se nastaviti u nedogled

Piše: PolitikaPlus/Hina

Njemačka kancelarka Angela Merkel u subotu je izjavila da se golema pomoć države tvrtkama pogođenim krizom koronavirusa ne može nastaviti u nedogled u trenutnom opsegu.

Kancelarka se obratila javnosti u povodu predstojećih rasprava u parlamentu o proračunu za 2021.

"Savezna vlada, pokrajine i vijeća moraju raditi zajedno, dobro i konstruktivno kako bismo prevladali pandemiju i njezine posljedice na najbolji mogući način", rekla je Merkel u svom tjednom video podcastu.

U utorak bi Bundestag trebao raspravljati o proračunu za sljedeću godinu. Očekuje se da će preko jedne trećine proračuna biti financirano zaduženjem.

Koalicijska vlada planira sljedeće godine posuditi dodatnih 180 milijardi eura (218 milijardi američkih dolara). Kancelarka Merkel stala je obranu dodatnog zaduživanja.

"Ukoliko bi veliki broj tvrtki propao i ako se pritom izgube milijuni radnih mjesta, to bi nas još više koštalo, kako s financijske tako i socijalne strane", upozorila je Merkel.

Dodala je da bi država 2021. mogla ponovo potrošiti velike svote novce zahvaljujući uštedama u prijašnjim godinama.

Sveukupno, država predviđa da će sljedeće godine potrošiti skoro pola bilijuna eura i posuditi gotovo dvostruko više. Morat će se smanjiti porezi za mnoge građane.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

koronavirus, njemačka, angela merkel