Kultura

UMJETNOST: Akvareli Sonje Đurić

Piše: Miroslav Pelikan

Uvijek, zimi, za ružna vremena, razmišljam o jednostavnoj ljepoti ili ljepoti jednostavnosti akvarela,tehnike u novije vrijeme pomalo zaboravljene jer trenutak nameće uglavnom platna,poželjno ulje,ali može i akril.

Tih nekoliko kratkih i odlučnih poteza kistom, sve dok se pijesak u klepsidri ne prelije iz jedne posudice u drugu, izvedenih vještom i sigurnom rukom umjetnika, oživotvoruje nijemu bjelinu papiru i pred nam se ukazuju raznoliki,svakidašnji, rekli bi posve obični motivi.

Slikari bilježe te kratkotrajne pojave, od bljeska sunčanih zraka na vodi, iznenadne ljepote cvijeta koji nije puno obećavao, djelić prirode s nekoliko drva, posve umirene čamce...

Suvremena hrvatska umjetnica, slikarica Sonja Đurić, dio je svoga vremena ali i htijenja posvetila seriji akvarela, uobičajenih srednjih formata , tvoreći senzibilne kompozicije, trenutke koji su prošli i o njima se ne misli, no ostao je trag vodenim bojama.

Akvareli Sonje Đurić vrlo su nježni, gotovo prozračni, u njima opažamo fragilnost, osjećamo empatiju prema tim sjećanjima, pronalazeći sličnosti sa vlastitom intimom.

Izrazita suptilnost zabilježenih trenutaka na ovim akvarelima, osobitost je cijelog ciklusa različitih motiva.

Odabrani motivi niza akvarela govore o svijetu, o nama, o budućnosti, kako je zamišljamo i kako doživljamo stvarnost.

Pred nama je ljepša varijanta svijeta i svih onih malenkosti koje ga sačinjavaju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sonja đurić