Mojbiz

MARIĆ: Povlačenje EU sredstava ovisi najviše o nama

Piše: PolitikaPlus

Ministar financija Zdravko Marić poručio je u srijedu kako "najviše o nama" ovisi koliko ćemo sredstava povući iz europskih fondova.

"Kvalitetna priprema projekata za EU nove generacije, uz projekte ključne će biti i reforme", poručio je Marić na kraju saborske rasprave o prihodima Europske unije, odnosno prihvaćanju odluke Vijeća o sustavu vlastitih sredstava EU kroz idućih sedam godina.

Ponovio je kako su iznosi koje će Hrvatska uplatiti u fond EU planirani u državnom proračunu. Tih četiri do 4,5 milijarde kuna su razina iduće tri godine ono što plaćamo i planiramo u državnom proračunu, sve te iznose smo tamo već predvidjeli, rekao je ministar koji je naglasio kako Hrvatska ima veliku financijsku i ekonomsku korist od članstva u Uniji.

Sandra Benčić (Možemo) pita je li  istina da nam je EK uvjetovala korištenje sredstava iz Fonda za oporavak i otpornost (RRF)  sa potrošenošću sredstava iz ove financijske perspektive, na što joj je Marić odgovorio da to nije točno.

"Tijekom 2021. dobit ćemo određena sredstva iz React-EU, već ove godine smo ta sredstva planirali u proračunu u smislu financiranja mjera koje smo stavili u funkciju, a što se tiče RRF-a nakon četvrtog mjeseca nakon što sve zemlje pošalju planove do tri mjeseca će trajati evaluacija, sveukupno ne očekujemo aktivaciju prije kraja iduće godine, no 10 posto predujma biti će isplaćeno 2021. što je za Hrvatsku 600 milijuna eura“, poručio je Marić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Sandra Benčić, ZDRAVKO MARIĆ