Mojbiz

UPIS POLAZNIKA: Studij koji će pomoći razvoju i konkurentnosti hrvatskih gradova

Novi poslijediplomski specijalistički studij Upravljanje gradom upisuje polaznike

Piše: PolitikaPlus

Hrvatski gradovi su suočeni s izazovom - kako korištenjem europskih fondova osigurati bolju kvalitetu života svojim građanima, pridonositi razvoju i jačanju infrastrukturu te povećati konkurentnost u odnosu na druge europske gradove. To se posebno odnosi na naših 14 velikih gradova, koji će u razdoblju od 2021. do 2027. biti u mogućnosti koristiti značajna EU sredstva kroz mehanizam integriranih teritorijalnih ulaganja. Kako bi u tome uspjeli potrebna su specijalizirana znanja u smislu strateškog planiranja i učinkovitog vođenja.

A upravo zbog potrebe za jačanjem kapaciteta zaposlenika u javnoj upravi, Sveučilište u Zagrebu pokrenulo je novi interdisciplinarni poslijediplomski specijalistički studij Upravljanje gradom. Svrha tog modernog studija jest savladavanja znanja i vještina potrebnih za najplodonosnije gospodarenje gradskim i prigradskim resursima u kontekstu korištenja EU sredstava.

Studij Upravljanje gradom, svojom multidisciplinarnošću tematizira programe iz demografije, ekonomije, prava, sociologije, psihologije, urbanizma i arhitekture, prometa i drugih relevantnih disciplina i aspekata, što pruža kvalitetno zaokruženu cjelinu. U okviru studija organiziraju se studijski boravci u gradovima srednje Europe te se uči iz prve ruke na njihovim iskustvima. Naime, EU sredstvima promijenjena su lica mnogih europskih gradova i pokrenut je njihov razvoj.

Ulaganjem u stručnost administrativnog osoblja u gradovima i županijama otvara se mogućnost razvoja gradova u različitim segmentima, a sukladno potrebama suvremenog načina života. 

Poslijediplomski sveučilišni interdisciplinarni specijalistički studij Upravljanja gradom mogu upisati polaznici koji su stekli diplomu na sveučilišnom diplomskom studiju ili dodiplomskom studiju, prema starom programu. Navedeno obuhvaća studije u društvenom, biomedicinskom, biotehničkom, humanističkom, tehničkom i umjetničkom području. Također, upisati se mogu i pristupnici koji su diplomirali i na sastavnicama drugih srodnih znanstveno-nastavnih područja uz obvezu polaganja razlikovnih ispita. Glavni kriterij je da pristupnici aktivno znaju najmanje jedan svjetski jezik.

Voditelj studija prof. dr. sc. Gojko Bežovan s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu istaknuo je kako u Hrvatskoj postoji značajan prostor za napredak lokalne i regionalne uprave. „Sudeći po trenutnoj situaciji u Hrvatskoj, nužna je što bolja strateška prilagodba gradova i županija u one europske okvire kojima težimo. Svjesni smo odlaska stanovništva iz domovine, a također znamo da su lokalne zajednice prve adrese koje generiraju promjene, u bilo kojem aspektu življenja. U generiranju tih promjena ključnu ulogu imaju djelatnici gradske, lokalne i regionalne samouprave. O sposobnosti, znanju i volji tih ljudi ovisi uvelike i kvaliteta života građana.“, rekao je prof. dr. sc. Bežovan.

Rok za podnošenje prijava je 31. siječnja 2021., a detaljne informacije o studiju kao i obrazac za prijavu te program studija se nalaze se na internetskoj stranici Upravljanje gradom (unizg.hr).

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

GRADOVI, EU, ULAGANJA, upravljanje gradom, STUDIJ