Mojbiz

HRVATSKA STCARNOST: S pet žalbi od po 5000 kuna zaustavili projekt od dvije milijarde

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na natječaj za rekonstrukciju i gradnju pruge Hrvatski Leskovac - Karlovac, vrijedan više od dvije milijarde kuna, stigla je nova, peta žalba, pa će otvaranje ponuda biti sigurno odgođeno za 2021. godinu, piše u petak Večernji list.

Ovaj put se na taj natječaj procijenjene vrijednosti 2,04 milijarde kuna plus PDV žalila grčka tvrtka Mytilineos. Grčka žalba Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) dostavljena 16. prosinca, dva dana nakon što je za isti taj natječaj stigla žalba podnesena uime neke od tvrtki koje se žele natjecati za taj posao. Dok se te dvije žalbe ne riješe, natječaj mora biti zaustavljen.

A oba su žalitelja na ime naknade za pokretanje žalbenih postupaka morala uplatiti samo po 5000 kuna. Isto toliko platile su i tvrtke koje su se još prije žalile na taj natječaj. Iako su sve te tri žalbe propale i podnositelje su koštale 15.000 kuna, ipak su natječaj vrijedan više od dvije milijarde kuna bile zaustavile na gotovo dva mjeseca.

Natječaj za prugu Hrvatski Leskovac – Karlovac objavljen je 7. rujna, a rok za slanje ponuda bio je 3. studenoga. No taj rok je dosad produljivan već tri puta zbog tri žalbe, a bit će produljen još najmanje jednom zbog nove dvije žalbe. Tako ponude za taj natječaj sigurno neće biti otvorene ove godine i sad je samo pitanje koliko će se još sve to produljiti u idućoj godini. Ovako će u najboljem slučaju biti donesena tek potkraj prvog tromjesečja 2021. A potom će opet oni koji nisu izabrani moći podnijeti žalbu na odabir, pa će ugovor u najboljem slučaju biti potpisan tek sredinom iduće godine.

Podnošenje zlonamjernih žalbi nije problem jer ih može podnijeti svatko tko ima pravni interes za dobivanje određenog posla i pritom za žalbu na natječajnu dokumentaciju mora uplatiti samo 5000 kuna. Stoga kao jedan od lijekova za taj virus zlonamjernih žalbi na natječajnu dokumentaciju i njezine izmjene, koji je već prije produljio natječaje za Pelješki most, pristupne ceste i druge velike projekte, upućeni sugovornici vide u povećanju naknade, koja bi iznosila najviše 100.000 kuna, ovisno o vrijednosti posla. Naime, cijena žalbe na odluke o odabiru razmjerna je procijenjenoj vrijednosti nabave pa tako iznosi 5000 kuna za nabavu vrijednosti do 750.000 kuna te 100.000 kuna za nabavu vrijednosti veću od 60 milijuna kuna


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

natječaji, gradnja, pruga