Hrvatska

PLENKOVIĆ: Nije isto biti na misi sat vremena ili biti u kafiću i piti alkohol. Takva usporedba je pomalo i bezobrazna

Nprimjer Njemačka je išla u čvršće mjere, a danas bilježi 30.000 zaraženih i 800 mrtvih.

Piše: PolitikaPlus

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je nakon konferencije "The Economist - Svijet u 2021".  odgovarao na pitanja novinara i kazao da je cilj mjera smanjiti fizički kontakte te umiriti kretanje populacije. Dodao je i da su  poslodavcima mjere produžene još dva mjeseca .

 - 'Nprimjer Njemačka je išla u čvršće mjere, a danas bilježi 30.000 zaraženih i 800 mrtvih.  Borba protiv Covida ima dva pristupa, jedan je zatvoriti sve i biti u "lockdownu" godinu dana ili ćemo balansirati. A svi balnasiraju, nema zemlje koja ne balansira. Pokušavamo održati financije, radna mjesta, ali i zdravlje. Žalimo za svakim izgubljenim životom. Svaki život koji je izgubljen je veliki gubitak za Hrvatsku. Mjere smo poduzeli prema strategiji koja je bila proporcionalna situaciji epidemije. Drugi val koji je pogodio Europu, a osobito srednju, vrlo je razoran u mnogim državama, rekao je Plenković.

Napomenuo je da plaće i mirovine neće biti upitne te da će vlast i vlada učiniti sve što treba. 

- Bitni su sljedećih šest mjeseci. Izgledno je da na proljeće epidemija neće biti ovako snažna. Cjepivo će dolaziti, pokazat ćemo otprornost zarazi. Mjere će trajati dokad trebaju. Iskoristit ćemo ovo za nekakav reset, kazao je odgovarajući na pitanja o padu BDP-a.

 - 'Ako budem mogao, ići ću. To su sve spinovi. Hrvatska nastoji u ovim okolnostima voditi računa o onome što je realno moguće u ovim okvirima. Danas je stožer napravio poseban režim za Badnjak i Božić, to je ispravna odluka, velika većina vjernika je razumna. Nitko ne govori o pretjerivanju. Uz sav respekt prema ugostiteljstvu, nije isto biti na misi sat vremena ili biti u kafiću i piti alkohol. Takva usporedba je pomalo i bezobrazna'
Komentirao je i izjavu Peđe Grbina, predsjednika SDP-a, koji je premijera prozvao za odgovornost.

- Treba se podsjetiti da su rezultati 5. srpnja bili 25 razlike. To je okvir u kojem žive, pa se još malo očito prilagođavaju. Ucjenjivači su ostali van parlamentarne većine. Tu mislim na Domovinski pokret i Most, a SDP je sa svojih 10 partnera na 41. To su činjenice. Mi smo rekli da će situacija na jesen i zimu biti gora. I ako oporba nema drugog argumenta treba pošteno reći - je li Vlada sve napravila. Još se nije dogodilo da netko u Hrvatskoj nije dobio zdravstvenu skrb, kazao je. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

crkva, andrej plenković, mise