Sport

ŠOŠTARIĆ: Izgubili smo utakmicu na promašenim 'zicerima'

Piše: PolitikaPlus

Hrvatske rukometašice poražene su od Francuske sa 19-30 (5-15) u polufinalu Europskog prvenstva u Danskoj, a izbornik Nenad Šoštarić vjeruje da su za uvjerljiv poraz najviše krivi promašeni 'ziceri' i nedovoljno aktivna napadačka igra i odlična francuska obrana.

"Problem je bio u mentalnoj i fizičkoj blokadi, jer se vanjska linija u startu morala puno više kretati, a ne iščekivati hoće li Ćamila zabiti ili ne. Trebali smo puno, puno više napadati u prazan prostor. Previše smo napadali na igrača, a to Francuskinjama odgovara. One su odigrale uvjerljivo najbolju obranu dosad na turniru. Bile su agresivne i tako su nam uzele dosta lopti. Izgubili smo utakmicu sa promašenim 'zicerima' u napadu", izjavio je izbornik Šoštarić u programu Hrvatske televizije.

Šoštarić smatra da nije bilo ključno što su Francuskinje uvijek imala posebnog čuvara za najboljeg strijelca Hrvatske Ćamilu Mičijević.

"Mi smo se pripremali za to. Dogovorili smo se da će naš srednji vanjski ići 'jedan na jedan' na njihovog desnog vanjskog. Dok smo to radili, prolazili smo i zabijali. Čim smo stali, nažalost, nije išlo dalje."

Vratarka Tea Pijević je imala sedam obrana, a smatra da je rasplet prvog poluvremena bio ključan za konačan ishod.

"Očekivali smo jako tešku utakmicu. Imali smo puno problema u prvom poluvremenu u napadu. Mislim da je to odlučilo utakmicu. Nismo nikako mogle probiti tu njihovu obranu, a one su nam zabile dosta laganih golova. Nismo se uspjele postaviti ni u obrani. U drugom poluvremenu smo se nekako vratile u život, ali utakmica se igra 60 minuta. Imali smo dosta izgubljenih lopti. Mislim da je presudilo prvo poluvrijeme, njihova čvrsta obrana i dosta lakih golova", rekla je ponajbolja hrvatska igračica.

Pred izbornikom Šoštarićem je sada priprema za utakmicu u kojoj pobjeda donosi odličje o kojem nitko nije pomišljao ni sanjati uoči odlaska u Dansku.

"Mi samo moramo cure psihički uvjeriti da one, isto kao i prije, znaju igrati rukomet i da daju ponovno sve od sebe. Ponavljam, valjda je svima jasno da je ovaj rezultat milijun posto iznad svega očekivanoga. Ja sam ponosan na njih u svakom segmentu. Grešaka je bilo, grešaka će biti. Da nam je netko na početku natjecanja rekao da ćemo biti u Herningu, mi bi se svi grohotom nasmijali. U ovom trenutku je Francuska bila bolja od nas. Realizirale su svoje šanse, njihove vratarke su obranile puno šuteva i to je razlika u ovom trenutku", rekao je Šoštarić te dodao:

"Ovo je proces. Ova ekipa ima 25 godina i prvi put je u polufinalu nekog velikog natjecanja. Ja se nadam da će biti još puno takvih polufinala pred njima."

I Tea Pijević je uvjerena da polufinalni poraz neće narušiti ozračje unutar ekipe.

"Sigurno se možemo dignuti. Odigrali smo stvarno dobro prvenstvo. Neće nam jedna utakmica sve to uništiti. Pogledat ćemo tko nas čeka za treće mjesto. Kao i u svakoj utakmici, dat ćemo sve od sebe. To nam je zadnja utakmica na prvenstvu i mislim da ćemo uživati."

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

RUKOMETAŠICE, RUKOMET, NENAD ŠOŠTARIĆ