Kultura

NOVE SLIKE: Figure u pokretu Duška Šibla

Piše: Miroslav Pelikan

Već neko vrijeme, kontinuirano, akademski slikar Duško Šibl, radi na ciklusu Figure u pokretu, akrila na platnu, različitih formata, od srednjih do velikih s odabirom jedinstvenog motiva, bilježenja kompleksnog kretanja.

I u novom nizu  Šibl slika jednako, ako ne i strastvenije, motiv prepletenih ,zagrljenih,tijela, u grči, u strasti, u ljubavi, u mržnji, u permanentnom gibanju.

Ovoga puta, dojam je kako slikar bilježi na platnu pojedine sekvence dodira, kontakta, nizove trenutaka u određenom vremenu, u određenoj situaciji ,gotovo poput filmske trake koja nam dočarava životno zbivanje. Isto tako, možemo odabrati djelić trenutka i posebno ga istaknuti, urođeni instinktivni pokret.

Svaku kretnju čine detalji, svaka emocija sastavljena je od sitnica.

Sve se ciklično vrti.

Uočava se i ubrzanje gibanja, pokreti su žešći, izrazitiji, gotovo nezaustavljivi, tijela su sve napetija,spremna na sve i ne bježe od ničega.

Naravno, motiv bira kolor koji je sve jači, eruptivniji, neizbrisiv, dubok.

Podloge pojedinih boja, crvena, crna, zelena, plava ,posebice se ističu i daju znakoviti karakter svakoj slici u novom ciklusu.

 Gledajući novi ciklus, slikar pokazuje zid:

„Zid na kojem slikam - pomalo poprima izgled zida u zagrebačkom i bivšem dubrovačkom atelijeru ( novi vlasnici dubrovačkog su zamolili da im ostavim taj zid kakav je bio, samo da ga još  potpišem).“

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

slike, DUŠKO ŠIBL, slikarstvo