Scena

SAD: Pronašli u zidu stare kuće desetke boca viskija iz doba prohibicije

Piše: PolitikaPlus

Kada je par u državi New Yorku čuo da je njihovu stotinu godina staru kući izgradio poznati krijumčar alkohola, mislili su da se radi o legendi, no tijekom obnove našli su dokaz da je legenda istinita, prenosi u subotu BBC.

Nick Drummond i Patrick Bakker otkrili su 66 boca viskija iz doba prohibicije skrivenih iza zidova i poda kuće izgrađene 1915. u selu Ames, oko tri sata vožnje od New Yorka.

Old Smuggler Gaelic whiskey potječe iz listopada 1923. i još se uvijek proizvodi.

Svaka boca, uredno zamotana u papir i omotana špagom i trskom, mogla bi vrijediti 1200 dolara. Par većinu namjerava zadržati i prodati samo one koje su pune, navodi BBC.

"Kad smo kupili kuću čuli smo tu ludu priču da ju je izgradio krijumčar, pecar, grof, da je negdje zakopana hrpa novca. No, znate, živimo 'Bogu iza nogu' i nemamo ništa bolje za raditi nego pričati priče", rekao je ironično Drummond.

Surfajući internetom saznao je da je vlasnik kuće bio je Nijemac, poznat u selu kao grof Adolph Humpfner, tajnovit čovjek umiješan u brojne skandale, uključujući krijumčarenje alkohola u doba prohibicije.

Američka vlada je od 1920. do 1933. zabranila proizvodnju, prodaju i distribuciju alkohola, no to je rezultiralo eksplozijom crnog tržišta.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ALKOHOL, SAD, whiskey