Hrvatska

PRIJEVOZ: Za osječko-baranjske redovite studente od 1. siječnja besplatan prijevoz vlakom

Piše: PolitikaPlus/Hina

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić i predsjednik Uprave HŽ-Putnički prijevoz Željko Ukić, u utorak su potpisali ugovor o sufinanciranju troškova javnog prijevoza vlakom redovitih studenata s prebivalištem na području te županije.

„Na temelju ugovora Županija će od 1. siječnja 2021. godine u potpunosti financirati troškove prijevoza redovitim studentima za mjesečne karte za 2. razred redovitih vlakova. U cijenu je uračunat popust HŽ-Putničkog prijevoza od 50 posto. Županija će sufinancirati i troškove pojedinačne karte redovitim studentima u iznosu 50 posto od redovite cijene od mjesta prebivališta do mjesta školovanja, a za sufinanciranje troškova pojedinačne karte polazno i/ili odredišno mjesto mora biti na području Županije. HŽ-Putnički prijevoz će i tim studentima odobriti popust 50 posto“, priopćili su iz Županije.

Cijena prijevoza vlakom za studente koji kupuju mjesečnu kartu i za one koji kupuju pojedinačnu kartu bit će besplatna od 1. siječnja jer Županija u suradnji s HŽ-Putničkim prijevozom u potpunosti financira kartu. Za tu namjenu u županijskom proračunu osigurano je 300 tisuća kuna.

"Nadam se da će ova mjera olakšati studiranje. Također se nadam da će studenti po završetku studija implementirati svoja znanja i kreirati bolju i kvalitetniju budućnost hrvatskog istoka i ove županije“, rekao je Anušić.

Ukić je naglasio kako je HŽ-ov projekt sufinanciranja prijevoza studenata najbolje implementiran upravo u toj županiji. Dodao je kako je sastavni dio tog projekta studentski vlak koji petkom vozi iz Zagreba u Osijek, a nedjeljom u obrnutom smjeru.

„Ta linija traje dva mjeseca i, unatoč koronakrizi, izuzetno je dobro popunjena“, ustvrdio je Ukić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

STUDENTI, OSIJEK