Kultura

AKRIL NA PLATNU: Ciklusi Unutarnji pejzaž i Buđenje Ranka Ajdinovića

Piše: Miroslav Pelikan

Akademski slikar Ranko Ajdinović, istaknuti je pripadnik svoje generacije, kontinuirano slikajući i istražujući ali i uspješno izlažući, autor je ozbiljnog opusa.

Paralelno radi na više ciklusa, od kojih je svakako najpoznatiji niz Unutarnjih pejzaža, nefigurativni motivi izvedeni u kombiniranom akrilu na platnu tazličitih formata uz izrazito specifičan,odmjeren ali istodobno i snažan kolos s nekoliko dominirajućih boja.

O ciklusu Unutarnjih pejzaža svakako se može govoriti kao o ne svojevrsnom, već pravom intimnom zapisu osobnog dnevnika i svakodnevnih razmišljanja, mijena, događanja koja čine život. Sve ono štro prolazi kroz čovjeka ostavlja trag u likovnom zapisu, u krokiju ili složenoj kompoziciji na platnu.

Obojenom plohom,slovima,linijama,različitim oblicima Ajdinović zaokružuje na slici svoje sjećanje na prošlost ili promišljanje o sutrašnjem, tajanstvenom, nepredvidljivom danu.

Slikar preobrazuje izgovorene riječi, šapat, misao u likovni znak, u boju, u koloristički suodnos, bilježeći kontinuirano unutarnji sklop čovjeka.

Nove,fino iznijansirane slike akrila na platnu, noviteti u dva  ciklusa Unutarnjih pejzaža i Buđenja, neprijeporno govore o kompleksnosti slikarskih motiva i njihovom posebnom značenju za slikara.

Ajdinović svakim svojim novim ciklusom, pojedinim radom ostavlja sve dublji trag u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SLIKE, RANKO AJDINOVIĆ, SLIKAR