Tvrtke

HEP: Bez struje oko 5000 korisnika u Petrinji i okolici, oko 200 u Sisku

Piše: PolitikaPlus

Hrvatska elektroprivreda (HEP) je sinoć do 22 sata uspjela vratiti opskrbu električnom energijom za oko 85 posto korisnika mreže u Sisačko-moslavačkoj županiji, no tijekom noći je u Petrinji i okolici beu struje bilo oko 5000 korisnika, u okolici Siska oko 200, a Zagreba oko 100, izvijestio je u srijedu HEP. 

"U okolici Siska bez napajanja je tijekom noći bilo oko 200 korisnika mreže dok je u okolici Petrinje i samom gradu bez napajanja bilo oko 5000 korisnika mreže. Još sinoć je na području Petrinje uključena sva javna rasvjeta. U Zagrebu i okolici je bez napajanja oko 100 korisnika mreže", navodi se u priopćenju HEP-a o trenutnom stanju u opskrbi električnom energijom na područjima pogođenima potresom.

Iz HEP-a pritom napominju kako je nakon najsnažnijeg jučerašnjeg potresa bez napajanja bilo ostalo više od 150 tisuća korisnika, i to oko 50 tisuća na području Sisačko-moslavačke županije, 32 tisuće na području Velike Gorice te oko 70 tisuća korisnika na području grada Zagreba.  

Tijekom današnjeg dana nastavlja se sanacija kvarova na području Sisačko-moslavačke županije, u čemu će pomoći dodatne ekipe iz okolnih HEP-ovih distribucijskih područja, poručuju iz HEP-a.

Navode i kako još uvijek nije moguće procijeniti ukupnu štetu.

"Učestali naknadni potresi dovode do novih lokalnih prekida napajanja i potrebe za dodatnim intervencijama, koje se odvijaju u vrlo složenim uvjetima jer je pristup energetskim objektima otežan", ističu iz HEP-a.

Napominju i kako je napajanje dijelova elektroenergetskog sustava osigurano privremenim rješenjima s ciljem normalizacije opskrbe za krajnje potrošače, a kompletna sanacija i obnova oštećenih dijelova sustava će se odvijati u narednom razdoblju kada okolnosti to dopuste.

Radi vlastite sigurnosti te kako bi se uključenja napona uspješno provela, iz HEP-a ponovno mole građane da ne uključuju velika trošila u stanovima i kućama.

Također, pozivaju građane da radi vlastite sigurnosti u srušenim i oštećenim objektima ne koriste električnu energiju.

Sve dežurne službe HEP-a nakon danonoćnog rada na terenu i danas nastavljaju s intervencijama i ulažu maksimalne napore da što prije otklone preostale kvarove s ciljem što brže potpune normalizacije opskrbe električnom energijom, zaključuje se u priopćenju HEP-a.

Jučer u 12,19 sati razoran potres magnitude 6,2 po Richteru pogodio je područje Siska i Petrinje, s epicentrom kod Petrinje, a nakon toga tlo stalno podrhtava.

Seizmološka služba RH objavila je da je područje Petrinje i jutros zatresla serija potresa, među kojima i tri jača - u 6,15 sati magnitude 4,7, u 6,26 sati 4,8 i u 6,29 sati magnitude 3,9 po Richteru.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

STRUJA, HEP