Hrvatska

PRIJEVOZ: Jedinstvene karte za vlak i riječki javni prijevoz i ove godine

Piše: PolitikaPlus

Ugovor o uključivanju željeznice u sustav javnoga gradskog i prigradskog prijevoza u Rijeci, kojim se nastavlja poslovna suradnja HŽ Putničkog prijevoza i Autotroleja, a korisnicima i ove godine omogućuju jedinstvene putne karte, potpisan je u četvrtak u riječkoj Gradskoj vijećnici.

Putnicima se u sklopu projekta integriranoga putničkog prijevoza i dalje omogućuju jedinstvene putne karte da se, bez nadoplate, mogu voziti autobusom i vlakom od Permana i Jurdana na zapadu do Škrljeva na istoku.

Ugovor su potpisali riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić, načelnik Općine Matulja Mario Ćiković, predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić i direktor Komunalnog društva Autotroleja Alberto Kontuš.

Kako je rečeno, nastavkom suradnje u sklopu projekta integriranoga putničkog prijevoza želi se potaknuti putovanje javnim prijevozom, smanjiti broj osobnih automobila na cesti, povećati sigurnost u cestovnom prometu i pridonijeti smanjenju ispušnih plinova.

Potpuna primjena sustava integriranoga putničkog prijevoza očekuje se nakon izgradnje drugog kolosijeka željezničke pruge od Škrljeva do Jurdana.

Gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je da se, prema raspoloživim informacijama, početkom iduće godine može očekivati natječaj za izvođača radova i početak gradnje drugog kolosijeka.

Taj je projekt određen Generalnim urbanističkim planom, predviđeno je 15 željezničkih postaja u Rijeci, a željeznicom će se moći koristiti građani koji žive u neposrednoj blizini pruge - stanovnici naselja Kantride, Krnjeva, gradskog središta, Pećina, Vežice, Svetog Kuzme.

Predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić rekao je da je suradnja na tom projektu počela 2018., kada je potpisan sporazum o dugogodišnjem partnerstvu u razvoju integriranog prijevoza putnika u Rijeci.

Najavio je da će od 15. srpnja dionicom od Jurdana do Škrljeva prometovati novi niskopodni vlak, što je, dodao je, početak modernizacije željezničkog prijevoza i daljnjeg povećanja broja putnika.

Direktor Autotroleja Alberto Kontuš je rekao kako se, uz veći broj putnika u integriranome putničkom prijevozu, projekt namjerava nadograditi te otvoriti dodatne željezničke postaje.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

PRIJEVOZ, RIJEKA