Hrvatska

BOŽINOVIĆ: Nema popuštanja mjera, ostaju na snazi do 31. siječnja.

Piše: PolitikaPlus/HRT

Nacionalni stožer civilne zaštite održao je u petak konferenciju za novinare. Govorili su o epidemiološkim mjerama koje istječu u nedjelju.

Cijepljeno je 24.985 osoba, 71 posto od zaprimljenog cjepiva.

- Prije tjedan danas smo imali 1.170 pozitivnih 5.031 testirana, 25.12 1643 pozitivnih 6.164 testiranih. 27.11 4080 novih slučajeva u jednom jenom danu smo imali.  351,8 je naša trenutna stopa  incidencije u 14 dana. Na sredini smo EU. 27.11 2020 smo imali incidenciju 974 i bili smo na 26 mjestu na ljestvici zemalja EU od 27.Udio pozitivnih testova pada. 20,7 prosječno u tjedan dana je udio pozitivnih testova u broju testiranih. Ukupna stopa smrtnosti na milijun stanovnika je 1032,9, što nas stavlja na 20 mjesto od 27 zemalja EU. Do jučer u 19 sati smo cijepili 24.985 ljudi. Od 27.12 do jučer u 19 smo cijepili gotovo tri tisuće ljudi, rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo doc. Krunoslav Capak.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da smo najveći broj hospitaliziranih imali 21.prosinca, 2.956, a danas ih je 2.251, te da smo 19. prosinca imali 306 osoba priključenih na respiratore, a danas ih je 194.

-Vjerujemo da sve to ukazuje na smanjenje širenje infekcije, ali nema mjesta opuštanju i dalje moramo biti oprezni. Ovaj virus je nepoznati protivnik, negdje raste jako velikom brzinom. I nema mjesta popuštanju, poručio je Beroš.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova, te načelnik Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske Davor Božinović, kazao je kako imajući u vidu situaciju u Hrvatskoj i situaciju u europskom okruženju, nema utemeljenja za popuštanje mjera koje su na snazi. Dodao da će mjere trajati do 31. siječnja.

- Radi se o tri odluke - odluka o nužnim epidemiološkim mjerama koja se uglavnom odnosi na ograničenju okupljanja, zatim je tu odluka o radu trgovina i odluka o javnom prijevozu, kazao je Davor Božinović.

Istaknuo je da Hrvatska trenutno ima pozitivne trendove.

- Kazali smo već, još uvijek ne možemo podvući crtu iza eventualnih posljedica povećanih okupljanja tijekom blagdana, ali i posebno vezano za situaciju sa potresom. Morali smo uzeti u obzir činjenicu za onaj dio koji smo dogovorili sa sindikatima, HUP-om i slično, a vezano je za poticaj da radnici koriste godišnji odmor. Od ponedjeljka očekujemo povratak na radna mjesta, to će povećati mobilnost, te je to jedan od faktora za širenje zaraze, poručio je.

Dodao je da će se u sljedećem razdoblju razgovarati o nastavku školske godine. Capak je rekao da se razgovaralo o situacijama u kojima bi se neke od mjera popuštale, ali se situacija strahovito brzo mijenja te smo imali nekoliko nepredviđenih situacija.

- Prije svega mislim na potres i pojavu novih virulentnijih sojeva, jako je teško držati se semafora. Ali treba reći da smo mi još uvijek iznad toga što smo odredili da bi razgovarali o tome što ćemo ukinuti a to je da 14 dana traje incidencija niža od 300, to bi trebao biti okidač za ukidanje nekih od ovih mjera, to nismo još dosegnuli, naglasio je.

Rekao je kako je zelena situacija negdje ispod 50 incidencija, a većina europskih zemalja je daleko od toga pa i Hrvatska.

- A to je smjernica ECDC-a. Njemačka je jučer zadržala svoje mjere, Slovenija ima strože mjere nego mi ima ogromne brojke, Češka strahovito raste, mnoge zemlje imaju velikih problema s brojkama. ne smijemo zaboraviti da smo imali prije tri tjedna vrlo tešku situaciju s bolnicama, s premještanjem respiratora i takvu situaciju moramo spriječiti da nam se ubuduće dogodi, dodao je.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić istaknula je da se mora paziti na bolničke kapacitete koji tek sad malo olakšavaju.

- Tu su i mutanti iz Ujedinjenog kraljevstva i Južne Afrike, i vjerojatno ovaj veliki porast u Velikoj Britaniji  je vjerojatno zbog toga, mutanti su gotovo 70 posto virulentniji. Jučer su razne zemlje rekle da se preporučuje praćenje i sekvenciranje različitih uzoraka da vidimo što se događa u različitim zemljama. Ako se sjećate ti prvi mutanti su dosta detektirani u Irskoj, ali tad se nije znalo, rekla je.

Poručila je da zasad mutanti ne uzrokuju tešku klinički sliku, ali su veći brojevi i veća je mogućnost ako se brže širi te da će pogoditi više ljudi s komorbiditetima pa i to može rezultirati visokom smrtnošću. Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo doc. Krunoslav Capak naglasio je da je Vlada usvojila plan cijepljenja.

- Ako se dogodi da ćemo imati dovoljno cjepiva, a to se može dogoditi, razgovarati ćemo i modificirati prioritete. Mi smo plan već modificirali zbog potresa, i veće količine šaljemo u Sisačko-moslavačku županiju, rekao je Capak.

Istaknuo je da će prva tranša Moderninog cjepiva koja će stići u Hrvatsku sljedeći tjedan biti kompletno upućena u Sisačko-moslavačku županiju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

KORONAVIRUS, PANDEMIJA