Regija

NOVO BROJANJE: Ponovno prebrojavanje listića na 30 biračkih mjesta u Mostaru

Piše: PolitikaPlus/Hina

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) Bosne i Hercegovine naložilo je u petak ponovno prebrojavanje listića na 30 biračkih mjesta s izbora održanih u Mostaru potkraj prosinca prošle godine što dodatno budi sumnje u regularnost procesa koji je održan prvi put nakon 12 godina.

Na žurno sazvanoj sjednici donijeta je odluka da se u Središnjem centru za brojanje u Sarajevu od nedjelje počne ponovno prebrojavanje listića. Tako će se brojati listići stranaka i kandidata probošnjačke koalicije koju predvodi SDA, ali i BH bloka kojega čine SDP BiH i Naša stranka s jedinstvene gradske liste, ali i područnih lista u izbornim područjima Jugoistok, Stari Grad i Sjever u većinskom bošnjačkome dijelu grada.
SIP istodobno nije objavio zašto je ponovno naložio brojanje listića.
Više prigovora na rezultate mostarskih izbora Središnjem izbornom povjerenstvu BiH uputio je HDZ BiH i stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora BiH tvrdeći da su bošnjački birači masovno fiktivno prijavljivani u većinska hrvatska biračka područja.

Tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije i tamošnja  policija provjeravaju navode o izbornim prijevarama.

Prigovore na rezultate izbora istaknuli su i iz Bh. bloka tvrdeći da su izgubili jedan vijećničkim mandat manipulacijama na biračkim mjestima.
Prvi lokalni izbori u Mostaru nakon punih 12 godina održani su 20. prosinca 2020. Na tim izborima bira se novi saziv Gradskoga vijeća koji broji 35 vijećnika. Nova 22 vijećnika biraju se sa šest područnih te 13 s jedinstvene gradske liste. Gradonačelnik se bira posredno kroz Gradsko vijeće.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

mostar, izbori