Zagreb

Inicijativa: Nužna detaljna statička analiza školskih objekata u Zagrebu

Piše: PolitikaPlus

Inicijativa Roditelji za Osnovnu školu Jure Kaštelana izrazila je u utorak zabrinutost zbog sigurnosti u toj obrazovnoj ustanovi nakon potresa, uz zahtjev za što hitnijim početkom njene rekonstrukcije te detaljnom statičkom analizom školskih objekata u gradu.

"Našu školu pohađa oko 600 učenika, a školska zgrada je polumontažni objekt, stara više od 50 godina. Dotrajala je u građevinskom smislu i godinama je statički nesigurna, energetski neučinkovita, s azbestnim krovom, dotrajalim sustavom oborinske odvodnje i kanalizacije, te dotrajalom stolarijom", navodi inicijativa u priopćenju.

Ističu da sve navedeno utječe na sigurnost učenika, a potres je dodatno potencirao pitanje minimuma sigurnosti u školi.

Sama statika objekta bila je, kažu, narušena i prije potresa, a zgrada je nakon potresa dobila zelenu naljepnicu.

Stoga  inicijativa Roditelji za OŠ Jure Kaštelana zahtijeva detaljnu statičku analizu školskih objekata u gradu od strane nezavisnih stručnjaka čiji će rezultati biti dostupni zainteresiranoj javnosti, kao i održavanje nastave u sigurnom okruženju dok se ne izvrši ta analiza.

Uz što hitniji početak rekonstrukcije OŠ Jure Kaštelana, zahtijevaju i izradu evakuacijskog plana i redovitu provedbu evakuacijskih vježbi u svim školama.

Inicijativa Roditelji za OŠ Jure Kaštelana osnovana je prije nešto više od dva mjeseca, a u samoj inicijativi je oko 15 roditelja. Njihova facebook grupa ima oko 330 članova, a peticiju koju su pokrenuli ima, kako navode, oko 1000 potpisa.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

škola, nastava