Zagreb

FILMOVI: Kinoteka nastavlja siječanjski program Snježne pustolovine

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zagrebačko kino Kinoteka nastavlja u siječnju svoj ciklus inspiriran zimom, "Zimske priče: Snježne pustolovine" u okviru kojega će u petak, 22. siječnja, prikazati "Pomahnitali vlak", akcijski triler Andreja Končalovskog.

Film o dvojici odbjeglih zatvorenika koji se nađu zarobljeni usred lokomotive koju ništa ne može zaustaviti nastao je prema priči Akire Kurosawe, s Johnom Voightom i Ericom Robertsom, koji su za svoje nastupe nominirani i za Oscara.

"Riječ je o adrenalinskom klasiku koji se nerijetko nalazi na popisima najboljih akcijskih filmova svih vremena", ističu iz Kinoteke.
.
U subotu se prikazuje "Orlovsko gnijezdo" Briana G. Huttona smještena u vrijeme Drugog svjetskog rata, priča o britanskim obavještajcima na tajnome zadatku koji prekasno shvaćaju da imaju krticu u vlastitim redovima. 

Taj se pustolovno-špijunski film, koji glumački predvode Richard Burton i Clint Eastwood, smatra jednim od najuspjelijih ostvarenja žanra.  

U okviru programa "Na drugi pogled", kojim Kinoteka podsjeća na filmove koji su u vrijeme svoga nastanka zanemareni, na rasporedu su "Čuvari zamka", priča o američkom vodu koji se krajem Drugog svjetskog rata utabori u srednjovjekovni dvorac u Belgiji, iščekujući njemačku ofenzivu.

"Ovaj neobičan antiratni film Sydneya Pollacka skriveni je dragulj američke kinematografije, nastao u periodu u kojem se Hollywood sve više otvarao provokativnijim, eksperimentalnim projektima i idejama, koje će dovesti do njegove renesanse 1970-ih", napominje se u najavi.

"Zbog atmosfere apsurda uspoređivan je s kultnom Kvakom 22 Josepha Hellera, a svojim je anti-autoritarnim humorom, cinizmom te psihodeličnim ozračjem najavio klasike novog Hollywooda kao što su Altmanov MASH i Coppolina Apokalipsa danas", dodaje se.

Glue Burt Lancester i Peter Falk, a posebna zanimljivost je i to da je film snimljen u Jugoslaviji, u okolici Novog Sada, koji je igrao ardenske šume na istoku Belgije. 

Program Noviteti predstavlja film "O jednoj mladosti", diplomski rad Ivana Ramljaka, nagrađen Grand Prixom na prošlogodišnjim Danima hrvatskog filma.

Taj dokumentarac kroz intimnu priču o prijateljstvu i odrastanju tijekom 1990-ih pruža intrigantan generacijski portret.

Od novitetima tu su i "Vlak za Busan: Zona zombija", nastavak globalnog južnokorejskog hita Yeona Sang-hoa iz 2016. godine, koji je zahvaljujući vještom spoju adrenalinske akcije, obiteljske drame i društvenog komenara osvojio publiku i kritiku diljem svijeta.

Tu su i humorna drama "Neobični životi Oliviera Nakachea i Érica Toledana, inspiriran istinitim događajima, u kojoj se dinamičan prikazuju iz prizme humora i afirmacije humanističkih vrijednosti te "Obiteljska priča", drama Vigga Mortensena o pokušaju mirenja otuđenog oca i sina, s Lanceom Henriksenom u glavnoj ulozi.

Subotnja matineja donosi "Dušu", novi animirani film Petea Docteura i animacijskog studija Pixar, u kojem se kroz dopadljivu, emocijama i humorom obojanu priču postavljaju važna životna pitanja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

FILMOVI, KINO