Sport

SRBIJA: Policija u Beogradu nije dopustila skup potpore Navaljnom

Piše: PolitikaPlus/Hina

Srbijanska policija nije u subotu popodne dopustila da se u Beogradu održi skup potpore ruskom oporbenom vođi Alekseju Navaljnom, pravdajući to epidemiološkim mjerama, javio je Radio slobodna Europa.

Prosvjednici su se pokušali okupiti na dan kada se diljem Rusije održavaju demonstracije na koje je Navaljni pozvao svoje pristaše nakon što je prošli vikend uhićen pri povratku iz Njemačke u Rusiju. Policija je uhitila je više od 1500 ljudi. 

Prosvjednike ispred hrama Svetog Save u središtu srbijanske prijestolinice policajci su legitimirali i zatražili da se raziđu, jer skup nije prijavljen i zbog toga što je prema epidemiološkim merama zabranjeno okupljanje više od pet ljudi, rekli su sudionici skupa.

Okupljeni su se potom uputili pred veleposlanstvo Rusije, gde je im je policija ponovno zabranila okupljanje, prenosi radio.

Prosvjednici su nosili poruke “Sloboda za Navaljnog”, kojima se diljem svijeta od ruskih vlasti traži da oslobode oporbenog vođu, uhićenog ranije ovog tjedna nakon što je u zračnu luku Šeremetjevo doletio iz Njemačke, uz obrazloženje da je prekršio uvjetnu kaznu.

Navaljni je u Njemačkoj bio na liječenju od posljedica pokušaja trovanja za koji brojne zapadne zemlje smatraju odgovornima ruske vlasti, što Kremlj uporno odbacuje.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

rusija, srbija