Svijet

Charles Michel: EU će primorati farmaceutske tvrtke da poštuju ugovore o cjepivu

Piše: PolitikaPlus/Hina

Europska unija će primorati farmaceutske kompanije da poštuju ugovore o nabavki cjepiva za covid-19, kazao je u nedjelju predsjednik Europskog vijeća Charles Michel. 

Pfizer je prošli tjedan objavio da će privremeno usporiti dobavu cjepiva Europi zbog promjena u proizvodnji koje će ju ubrzati. AstraZeneca je u petak također objavila da će dostava cjepiva Europi usporiti, zbog greške u proizvodnji. 

„Planiramo primorati farmaceutske tvrtke da poštuju ugovore koje su potpisali, koristeći pravna sredstva koja su nam na raspolaganju“, rekao je Michel za radiostanicu Europe 1. 

Čelnik Europskog vijeća nije spominjao moguće sankcije, no naglasio je da će EU insistirati na transparentnosti oko razloga kašnjenja, prenosi Reuters. 

Belgijanac je rekao kako je EU nakon prvih informacija iz Pfizera o kašnjenju od nekoliko tjedana čvrstim stavom uspio smanjiti to kašnjenje. 

„Lupili smo šakom u stol“, rekao je Michel, dodavši kako su se najavljene odgode od nekoliko tjedana potom pretvorile u „usporavanje pošiljki“. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

EU, Charles Michel, CJEPIVO