Kultura

KNJIGA: Mozaik knjiga objavila kolekcionarsko izdanje "Misala kneza Novaka" iz 1368.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Nakladnik Mozaik knjiga objavio je luksuzno limitirano kolekcionarsko izdanje "Misala kneza Novaka" iz 1368., jedne od naših najljepših i najvrjednijih rukopisnih knjiga koja predstavlja najvišu razinu kaligrafskog, iluminatorskog i uopće knjiškog umijeća glagoljaša.

Misal je vlastoručno ispisao knez Novak Disislavić kao zavjetni dar crkvi u kojoj će biti pokopan.

Koliko su ovu knjigu smatrali lijepom i dragocjenom njezini suvremenici najbolje svjedoči činjenica da je poslužila kao jedan od glavnih predložaka za prvu hrvatsku tiskanu knjigu – "Misal po zakonu rimskog dvora" iz 1483. godine – otisnutu samo 28 godina poslije Gutenbergove Biblije, ističu iz Mozaika knjige.

"Misal kneza Novaka" rukopisna je glagoljska knjiga bez koje nije moguće opisati povijest hrvatske kulture. Iako broji već sedmo stoljeće postojanja, još je uvijek čitko i jasno svjedočanstvo zavidne vještine svog pisara, zadanosti vremena u kojem je nastala i bila čitana te posebnosti glagoljske knjige unutar europskoga kulturnog okružja.

Kako bi se današnjim čitateljima približila jedna od najvažnijih knjiga u povijesti Hrvatske, ovo veličanstveno izdanje pripremljeno je u izdavačkom pothvatu godine u suradnji Katedre Čakavskog sabora Roč, Staroslavenskoga instituta i Mozaika knjiga. Tako je "Misal kneza Novaka" nakon više od 650 godina prvi put tiskan i dostupan hrvatskoj javnosti.

Ovo limitirano kolekcionarsko izdanje sadrži faksimil izvornog "Misala kneza Novaka" iz 1368. godine, reprodukcije čak 480 inicijala i šest minijatura, od kojih je najveći dio pozlaćen, ručno uvezane korice od najfinije teleće kože i papir koji zadovoljava najviše standarde kvalitete, popratnu knjigu s najvažnijim činjenicama i drugim zanimljivostima o Novakovu misalu za koju su tekstove napisali renomirani hrvatski akademici, znanstvenici i stručnjaci, zaštitni ovitak izrađen po mjeri knjige i pamučne rukavice za listanje.

Naklada je ograničena na 150 primjeraka te neće biti ponovljena – svaki primjerak ovog izdanja numerirani je unikat, a cijena mu je 19.992 kune. Ovo luksuzno izdanje namijenjeno je ljubiteljima knjiga, kolekcionarima, znanstvenicima, proučavateljima glagoljice te svima ostalima koji znaju cijeniti i vole posjedovati izdanja od nacionalne i kulturne važnosti.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

KNJIGA, GLAGOLJICA, KNEZ NOVAK DISISLAVIĆ