Zagreb

CRVENI CIKLUS ZAGREBAČKE FILHARMONIJE: Petka, 29. siječnja s početkom u 19:30 u Laubi

Piše: PolitikaPlus

U sklopu Crvenog ciklusa, Zagrebačka filharmonija će održati koncert ovog petka, 29. siječnja s početkom u 19:30 u Laubi.

Na programu će se naći 5. simfonija u B-duru, D 485 Franza Schuberta i 6. simfonija u F-duru, op. 68 Ludwiga van Beethovena.

Programom će ravnati Simon Krečič, umjetnički ravnatelj Opere Slovenskoga narodnog kazališta u Mariboru. Maestro Krečič je svestran umjetnik – dirigent i promotor suvremene glazbe, ali i vrlo cijenjeni pijanist. Simon Krečič je sazdao impresivan simfonijski repertoar s raznim orkestrima, a na temelju svog koncertnog pijanističkog iskustva cijenjen je kao provjereni majstor kada je riječ o praćenju poznatih međunarodnih solista, pjevača i instrumentalista.

 

5. simfonija u B-duru, jedina je od Schubertovih simfonija koja ne započinje polaganim uvodom i u instrumentaciji ne uključuje klarinete, trube i timpane. Simfonija je prožeta klasičnim entuzijazmom, primjetno je da je Schubert bio nadahnut Mozartovim opusom. U svoj dnevnik 13. lipnja 1816. godine zapisao je: "O Mozart! Besmrtni Mozart! Kakve si bezbrojne dojmove vedrijeg, boljeg života utisnuo u naše duše!"

 

6. simfonija u F-duru, op. 68,  poznata pod nazivom Pastoralna simfonija  praizvedena je u Beču u Theatru an der Wien 1808. godine pod ravanjem Beethovena. Simfonija razlučuje skladateljeve osjećaje tijekom dolaska u prirodu. Drugi dio „Kod potoka“ smatra se jednom od autorovih najljepših skladbi dok treći i četvrti dio prikazuju narod, ples, uživanje te na posljetku nasilnu oluju koja započinje s nekoliko kapi kiše koje s vremenom prerastaju u vrhunac ovog dijela. Klasičan završetak s osmerotaktnom temom predstavlja pastirske pjesme i zahvalnice.

 

Prije koncerta u petak, s početkom u 19:00 sati na predkoncertnom razgovoru, ravnatelj Zagrebačke filharmonije Mirko Boch i maestro Simon Krečić razgovarat će s predstavnicima medija i ljubiteljima glazbe o svojim umjetničkim viđenjima ovotjednog koncerta u Crvenom ciklusu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zgf, koncert