Hrvatska

SDP-ova zastupnica iznijela svoju ispovijest: 'Pokušao me silovati u vozilu hitne pomoći'

Piše: PolitikaPlus

Klub zastupnika SDP-a u najavio je u četvrtak da će u saborsku proceduru ponovno uputiti izmjene Kaznenog zakona kojim traže da se svako kazneno djelo spolnog uznemiravanja goni po službenoj dužnosti, odnosno da umjesto žrtve počinitelja goni DORH.

Najavljuju kako će tražiti i da se ukine rok od tri mjeseca za prijavu zlostavljanja.

Ivana Posavec Krivec podsjetila je da je Klub SDP-a u prosincu prošle godine, nakon što su mediji objavili da je ODO u Zagrebu odbacilo optužbe 17 žena u slučaju čelnika HUP-a Bernarda Jakelića, podnio prijedlog promjene Kaznenog zakona, čime su tražili da prestane važiti pravilo da žrtva spolnog uznemiravanja mora u roku od tri mjeseca podnijeti prijedlog za progon počinitelja.

Vrlo malo žena spremno je u roku od tri mjeseca pred institucijama govoriti o spolnom uznemiravanju, pogotovo stoga jer im o osobama koje su ih zlostavljale ovisi posao, angažman, obrazovanje i egsitencija, istaknula je na konferenciji za novinare.

"Vjerovali smo da će Vlada imati razumijevanje situaciju u kojoj se nalaze zlostavljane žene i da će prihvatiti našu inicijativu za izmjenu Kaznenog zakona, ali to se nije dogodilo. Vlada se negativno očitovala na naš prijedlog, ali istovremeno je ministar Ivan Malenica najavio da će Vlada to promijeniti, ali tek u drugom tromjesečju", rekla je Posavec Krivec.

Upitala je zašto se mora čekati ako imamo alate i imamo zlostavljane žene. Tek kada iza zlostavljanih žena stanu institucije i čvrst zakonski okvir u kojem one mogu slobodno progovarati i biti zaštićene od svojih zlostavljača, tek tada ćemo u Hrvatskoj uvesti tu potrebnu slobodu, poručila je Posavec Krivec.

SDP će za desetak dana, kada istječe rok nakon što smo već jednom predložili te izmjene, prikupiti potpise kako bismo Vladi dali još jednu priliku da izglasa ovaj zakon zajedno s oporbom čime bi osigurali sigurne uvjete za žene u Hrvatskoj, kazala je.

Barbara Antolić Vupora navela je da je, prema podacima Agencije EU za temeljna prava, iz istraživanja na 42 tisuće žena iz svih zemalja članica, jedna od deset žena doživjela neki oblik seksualnog nasilja, a jedna od 20 bila žrtva silovanja.

Nasilje od partnera doživjelo je 22 posto žena, a jedna od deset žena navodi da je doživjela neki oblik seksualnog nasilja od odrasle osobe prije navršenih 15 godina i od njih samo je 14 posto prijavilo nasilje, iznijela je podatke.

"Facebook inicijativa 'Spasi me' potaknulo je tisuće žena na svjedočanstva i da prvi put progovore o tome što su doživjele, a predmet je kaznenog djela. Čujemo svjedočanstva s fakulteta i javne televizije, što su samo najvidljivija svjedočanstva jer je riječ o javnim osobama i imaju mogućnost govoriti o svojim iskustvima. Na upite zašto su do sada šutjele i nisu govorile kada se nasilje dogodilo, treba reći da trebaju govoriti kada su za to spremne", naglasila je.

"Iz osobnog iskustva mogu reći da me kao studenticu u Mariboru, na putu do bolnice u vozilu hitne pomoći pokušao silovati vozač i o tome nisam govorila javno niti sam prijavila slučaj. Vrijeme je da one žene koje su zlostavljane progovore i ako se barem deset posto onih koje su bile žrtve prijavi kazneno djelo i pojavi pred sudovima, sudska praksa će biti drugačija", ustvrdila je Antolić Vupora.

"Budući da je Vlada odbila naš prijedlog, danas svaki takav slučaj kreće s presumpcijom je li kriva žrtva, a žrtva nije nikada kriva. Postavlja se pitanje jesmo li kao država i društvo spremni napraviti iskorak prema slobodi, spremni se obračunati sa zlostavljačima i zaštititi slabije", zapitao je Mišel Jakšić.

Osim ove, najavio je, ići ćemo i s inicijativom koje će se ticati građanskog i zdravstvenog odgoja jer je uz snažnu zakonsku zaštitu vrlo važna i edukacija.

SDP-ovci nisu htjeli komentirati najavljeno raspuštanje vukovarske organizacije stranke koja predlaže Željka Sabu za gradonačelničku kandidaturu. Kažu da će o tome poslije podne odlučiti Predsjedništvo.

Posavec Krivec tek je rekla da osobno smatra kako osobe koje su imale bilo kakva kaznena djela iza sebe, bez obzira na rehabilitaciju, u političkom i javnom okruženju teško mogu nastaviti djelovati.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

DORH, SDP