Zagreb

Petek: Zakon o obnovi Grada Zagreba neće riješiti ključne probleme

Piše: PolitikaPlus

Nezadovoljan tijekom obnove, kandidat za zagrebačkog gradonačelnika i nezavisni gradski zastupnik Renato Petek s desetak građana stradalih u potresu prosvjedovao je u petak na Trgu sv. Marka poručivši kako Zakon o obnovi ne rješava ključne probleme Zagreba.

"HDZ: Potres M=5,5 nije katastrofa", "Zagrebe, tko te šljivi?", "Glas za Zakon o obnovi - glas protiv obnove Zagreba", "Zagreb nije lego grad"...samo su neki od transparenata kojima su građani iskazali svoje nezadovoljstvo.

Uvjeren kako Zakon o obnovi Grada Zagreba i ostalih županija neće polučiti očekivane rezultate, Petek je rekao kako je sada, nakon što je  zakon donesen, a od potresa je prošlo deset mjeseci, postalo jasno da se neće se riješiti ključni problemi obnove u Zagrebu.

Jedan od problema je, kaže, činjenica da nije proglašeno stanje katastrofe za Grad Zagreb. To će se, drži, dugoročno loše reflektirati na primjenu tog zakona jer na drugačiji način funkcioniraju stvari ako je neko područje proglašeno stanjem katastrofe od onoga koje to nije.

"Ovdje je problem u jednom rasjedu gdje je došlo između HDZ-a i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji su partneri i jasno se dogovorili. Vlada nije poduzela ništa da se proglasi stanje katastrofe, a Bandić to nije zatražio", kazao je Petek koji je i nezavisni gradski zastupnik.

Smatra da je do toga došlo zbog trošenja novca koji je došao iz EU - 683 milijuna eura koji će se trošiti na sanaciju objekata u vlasništvu grada, države i jedinica lokalne i regionalne samouprave, a Grad Zagreb već sada priprema zahtjeve za oko pola tog novca - 345 milijuna eura.

Mišljenja je da kad bi bilo proglašeno stanje katastrofe kao na Banovini onda bi Vlada kontrolirala obnovu, a na ovaj način će to kontrolirati i trošiti Bandić. "To je dogovor između Andreja Plenkovića i Bandića i to je ono što je štetno za Grad Zagreb", poručio je. Upozorio je i da 65 posto objekata koji su dobili zelenu naljepnicu na području Grada Zagreba uopće neće biti protupotresno sanirano ili na bilo koji drugi način.

Petek je istaknuo i da se treba pojednostavniti administracija i dokumentacija, a Grad Zagreb  i država trebaju građanima izaći u susret da brže i jednostavnije
dođu do odgovora da li će im se i koliko moći pomoći. Drži kako su puno bolji rezultati nakon potresa u Banovini za mjesec nego u Zagrebu nakon deset mjeseci.

Nezadovoljstvo brzinom obnove stanova i objekata za koju je potreban veliki broj dokumentacije i administracije, izrazili su i Nina Pleša, Tamara Vidaček i Ivan Dokša. "Potpuno je jasno da ovakav zakon nije kvalitetno i cjelovito rješenje za sve stradale objekte u potresu. On je samo djelomično rješenje, a Grad Zagreb treba učiniti puno više, osnovati zavod i riješiti pitanja za one koji žive u zaštićenim kulturnim dobrima i koji ne mogu ništa učiniti dok ne dobiju dodatne dozvole", rekao je Dokša.

Petek je, upitan o raspuštanju zagrebačke organizacije SDP-a, rekao kako ta odluka nije bila laka podsjetivši i da se to zahtijevalo više puta još otkad je Milan Bandić otišao iz te gradske organizacije. "Pričalo se o tome da se treba raspustiti gradska organizacija i da se treba očistiti od Bandićevih kadrova. Učinilo se to sada i sada je velika prilika pred SDP-om da drugačije nastupi na lokalnim izborima, nego da je sve ostalo po starom", kazao je. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

grad zagreb, renato petek