Hrvatska

CIJEPLJENJE: Cjepivo za EU ide i u Sjevernu Irsku

Piše: PolitikaPlus/Hina

Samo nekoliko sati nakon što je objavila odluku kojom uspostavlja mehanizam transparentnosti, koja se iščitava kao zabrana izvoza cjepiva protiv covid-19 iz EU, Europska komisija bila je prisiljena priznati grešku i korigirati tu odluku u dijelu o Sjevernoj Irskoj, piše u nedjelju Večernji list.

Zbor prvotne odluke predsjednica Komisije Ursula von der Leyen odmah se našla pod pritiskom irskog premijera, a Njemicu na čelu Komisije sve se češće percipira kao krivac za europske neuspjehe u nabavi i brzini prvih isporuka cjepiva, navodi dnevnik u nedjelju.

Bavarski premijer Marcus Soeder (CSU), u razgovoru za ZDF rekao je da “operativna odgovornost” jasno leži na Bruxellesu.

Problem s europskom strategijom cijepljenja eskalirao je, podsjetimo, nakon što je AstraZeneca, proizvođač tzv. oxfordskog cjepiva na koje su mnogi u EU ponajviše računali, najavio da će smanjiti isporuke za EU za 60-75 posto u odnosu na ugovorene količine.

Zbog uvjerenja da AstraZeneca ne ispunjava ugovorne obveze, a po uvjeravanjima iz Komisije obveza te kompanije je isporučivati i doze cjepiva sa zaliha u pogonima u Velikoj Britaniji, ne samo u pogonima na teritoriju EU, Komisija i države članice odlučile su hitno uvesti kontrole izvoza cjepiva. Ta odluka može značiti i da Velika Britanija neće dobiti doze Pfizer/ BioNTechova cjepiva koje se proizvodi u Belgiji. Glavni direktor Pfizera Albert Bourla komentirao je da bi se ova odluka EU mogla pokazati kao gubitak za sve, a ne kao dobitak za EU.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

eu, cjepivo, irska