Hrvatska

Fuchs: Osigurati infrastrukturu za cjelodnevni boravak učenika u školi

"Koncept je u tome da se ide na cjelodnevni boravak učenika u školi. Za to moramo sagraditi određenu infrastrukturu"

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je u ponedjeljak nakon sastanka s varaždinskim županom Radimirom Čačićem kako se mora osigurati infrastruktura za cjelodnevni boravak učenika u školi, što je cilj Republike Hrvatske u narednom razdoblju.

Ministar Fuchs rekao je kako je na radnom sastanku sa županom Čačićem definirao buduće projekte pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Kazao je da se u sklopu Fonda za oporavak, vrijednog više od 22 milijarde eura, otvara prostor i za obrazovanje, odnosno otvaraju se velike mogućnosti za izgradnju škola u Republici Hrvatskoj.

"Koncept je u tome da se ide na cjelodnevni boravak učenika u školi. Za to moramo sagraditi određenu infrastrukturu", rekao je ministar naglasivši kako u Hrvatskoj u ovom trenutku oko 40 posto škola radi u dvije smjene.

Prelaskom na sustav cjelodnevnog boravka u školama značajno bi se povećao broj aktivnih sati djece u školi, kazao je Fuchs te dodao da djeca u Hrvatskoj, u odnosu na druge u Europskoj uniji, imaju najmanji broj sati u nastavi.

"Time bi se prilagodila satnica, proširila bi se mogućnost da djeca usvajaju i određena druga znanja kroz međupredmetne teme, rješavale bi se domaće zadaće kako bi doma provodilo kvalitetno vrijeme sa svojim roditeljima“, objasnio je ministar.

Što se tiče Varaždinske županije, dodao je da bi se određene škole trebalo sagraditi, neke dograditi, kao i sportske dvorane.

Govoreći o suradnji s Ministarstvom, župan Čačić rekao je da je postignuta i isplaćena nagodba vezana uz javno privatno partnerstvo te da su veliki projekti koji su u planu postavljeni u vremenski okvir.

Spomenuo je projekt dogradnje Osnovne škole Ivanec koji je u planu, kao i izgradnja "desetak malih sportskih dvorana".

"Pred nama je i realan okvir za integriranu osnovnu i srednju Glazbenu školu u centru ovog grada. Fantastičan projekt koji udvostručuje kapacitetom taj školski prostor i otvara prostor za cijeli niz drugih sadržaja", dodao je župan izrazivši nadu kako će sve te projekte realizirati u suradnji s Ministarstvom kroz europske projekte.

"To je važan projekt i za ovaj grad i županiju, pa i za Hrvatsku u cjelini jer takvu ponudu ima još samo Dubrovnik", dodao je župan.

Državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanje Tomislav Paljak dodao je kako se u Hrvatskoj u još 40-ak posto škola nastava odvija u dvije smjene, a u Varaždinskoj županiji u još samo četiri posto škola.

"Dakle, ovdje je 96 posto jednosmjenska nastava koja ulazi u suglasje s državnim projektom prelaska na cjelodnevni boravak učenika", rekao je Paljak te dodao da su to, uz dogradnju Osnovne škole Ivanec i Glazbene škole, centralni projekti.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

nastava, RADOVAN FUCKS