Svijet

Epidemija: Japan produljio izvanredno stanje zbog koronavirusa za mjesec dana

Piše: PolitikaPlus/Hina

Japan je odlučio produljiti izvanredno stanje zbog koronavirusa u Tokiju i nekim drugim regijama do početka ožujka, rekao je premijer Yoshihide Suga u utorak, pola godine do Olimpijskih igara od kojih vlada ne odustaje.

"Željeli bismo zaustaviti širenje koronavirusa po svaku cijenu", rekao je Suga. “Broj zaraženih je u padu. Moramo nastaviti s trendom i smanjiti broj hospitaliziranih i oboljelih s teškim simptomima".

Japan je prijavio ukupno nešto manje od 392.000 slučajeva covida-19, uključujući nešto više od 5.800 smrtnih slučajeva. Tokio je u utorak izvijestio o 556 novih slučajeva covida-19.

Ministarstvo zdravstva izvijestilo je u ponedjeljak o 1.783 novozaraženih, uključujući 393 u Tokiju, što je oštar pad prema 7844 slučaja 8. siječnja, kada je vlada uvela izvanredno stanje za Tokio i tri susjedne prefekture - Chibi, Kanagawi i Saitami - do 7. veljače.

Mjera je proširena na 11 prefektura, uključujući Kyoto i Osaku, šest dana kasnije.

Vlada je zatražila da se stanovnici 11 prefektura suzdrže od nepotrebnih izlazaka i da barovi i restorani nakon 20 sati budu zatvoreni.

U Tokiju gotovo svi nose masku u javnosti. Prigradski vlakovi i dalje su pretrpani, iako je vlada pozvala veći broj ljudi da radi od kuće.

Japan će početi s cijepljenjem protiv koronavirusa tek potkraj veljače.

Suga i njegova vlada i dalje su odlučni u nakani da budu domaćini odgođenih Ljetnih olimpijskih igara 2020., koje su zasad najavljene za srpanj-kolovoz, unatoč ponovnom izbijanju koronavirusa u Japanu, piše agencija Reuters.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

EPIDEMIJA, JAPAN