Zagreb

Vesna Škare Ožbolt: Rasprodaja imovine u vlasništvu Grada Zagreba je rezultat lošeg upravljanja

Piše: PolitikaPlus

Dr.sc. Vesna Škare Ožbolt, nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Grada Zagreba, osvrnula se na temu upravljanjem imovinom u vlasništvu Grada.

U prosincu 2020. godine, a temeljem odluka Uprave i Skupštine Zagrebačkog holdinga d.o.o., raspisani su javni natječaji za prodaju nekretnina. Radi se o objektima na atraktivnim turističkim lokacijama i to: hostelu i autokampu kompleksa Duga Uvala, Vili Šimunić i Vili Matilda na Velom Lošinju, Hotelu Halugice Punat na Krku, Hostelu Jelen u Skradu i Hostelu Loda u Skradinu. Ukupna početna vrijednost nekretnina je 224.538.575,67 kuna, a rok za predaju ponuda istječe s 01. ožujkom.

„U Holdingu očito imaju ogromne minuse koje moraju zakrpati, a isti su rezultat lošeg i nesposobnog upravljanja zadnje desetljeće. Da su ove nekretnine u vlasništvu bilo koje tvrtke ili konzorcija već bi odavno bile stavljene u funkciju i stvarale prihode“, rekla je Vesna Škare Ožbolt. Dodala je kako bi u bilo kojem sustavu uspješnog poslovanja uprava i direktor koji konstantno bilježe neuspjehe, gubitke i dugove odmah bili smijenjeni.

Sama prodaja možda ne bi niti bila predmetom rasprave da nije raspisana nekoliko mjeseci prije održavanja lokalnih izbora. „Osim što ovako veliki potez nije dugoročno isplativ, nije niti demokratska praksa pred kraj mandata prodavati vrijedne nekretnine. Ovo je pokazatelj nebrige i nesposobnosti“, kaže Škare Ožbolt te savjetuje kako treba naučiti biti dobar gospodar i biti sposoban uprihoditi svoju imovinu, a ne stvarati zaduženja. „Briga o imovini je stalno ulaganje od kojeg svaka gradska uprava ne odustaje, poglavito kada u vlasništvu imaju ovakva zdanja.“

Zagrebački Holding se hvali investicijama, financijskom i korporacijskom održivosti, no  uz njih se vežu veliki krediti, a u stvarnosti prazna gradska blagajna. Razmetanje gradskom imovinom završit će upisano kao izvrsno i uspješno poslovanje u završnom financijskom izvješću. Na kraju će, i uz ovu prodaju, građani krpati rupe u proračunu.  Finalno Škare Ožbolt poručuje: „Kada postanem gradonačelnica, ovakvog lošeg i neučinkovitog upravljanja sigurno neće biti! Zajedno za bolji Zagreb, uskoro!“

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Vesna Škare Ožbolt, grad zagreb