Kultura

FILM: Filmovi "Ženijalnih dana" uz Međunarodni dan žena

Piše: PolitikaPlus/Hina

Kino mreža od 6. do 8. ožujka organizira sedmo izdanje "Ženijalnih dana", filmske manifestacije posvećene Međunarodnom danu žena,  koja se održava u neovisnim kinima diljem Hrvatske.

Kako je najavljeno, ta praznična manifestacija u slavu ženske borbe za rodnu jednakost donosi ove godine tri ostvarenja, od toga dvije hrvatske premijere recentnih festivalskih hitova, igranih i dokumentarnih.

Jedan od njih je mračna triler komedija "Djevojka koja obećava", redateljski prvijenac Emerald Fennell, koja se afirmirala u nagrađivanom scenarističkom i glumačkom angažmanu u serijama "Ubijanje Eve" i "Kruna".

Hrvatska publika taj film će moći pogledati samo par mjeseci nakon premijere na Sundance festivalu i nedugo nakon objave nominacija filma za nagrade Zlatni globus u svim najvažnijim kategorijama: za najbolju dramu, glavnu glumicu, režiju i scenarij.

"Ova osvetnička crna komedija s elementima trilera sa sjajnom Carey Mulligan u glavnoj ulozi, bavi se, i to na neočekivano lepršav, ali ipak iznimno provokativan način, pitanjem ženskog pristanka na seksualni odnos i posljedicama kulture silovanja koja ohrabruje mušku seksualnu agresiju i u kojoj je nasilje nad ženama često upakirano u nešto poželjno i seksi", ističe se u najavi.

"Usprkos teškoj temi toksičnog maskuliniteta, film uspijeva biti istovremeno politički provokativan i zabavan, često uz podlogu legendarnih pop hitova poput pjesme Toxic Britney Spears", dodaje se.

U programu je i kineski dokumentarni film, "Usidjelice", u režiji Shosh Shlam i Hille Medalia koje su istražile novi kineski fenomen i "državni problem 21. stoljeća“ – neudane žene. 

Nekad je dugogodišnja kineska politika jednog djeteta poticala rodocid, što je rezultiralo s nekoliko desetina milijuna djevojčica manje i demografskom neravnotežom koju vlasti vide kao ozbiljnu prijetnju stabilnosti nacije.

Zato su pokrenuli kampanju kojom se potiče neudane žene na brak i majčinstvo, osobito one obrazovane kako bi upravo te mlade, profinjene žene povećale stopu nataliteta i "poboljšale“ genetiku. 

"Usidjelice donose rijedak dubinski pogled na živote triju snažnih i  modernih žena u njihovoj borbi da u uvjetima snažnog društvenog pritiska ipak same odrede tijek vlastite budućnosti", napominje se.

Prikazat će se i jedan od najgledanijih filmova prošlogodišnje igrane konkurencije Zagreb Film Festivala, poljski hit "Influencerica" Magnusa von Horna. 

Film prati tri dana u životu fitness-influencerice Sylwije (Magdalena Kolesnik), nudeći pogled iza kulisa te fascinantne moderne industrije koji je drugačiji od onoga što se vidi na ekranu.

Film je bio izabran u službenu selekciju Cannesa 2020., a kritika ga hvali kao "blještavu i sjajnu studiju karaktera koja neočekivano skreće u malo mračnije zakutke ljudske psihe".

"Ženijalne dane" organizira Kino mreža uz financijsku potporu Zaklade Kultura nova i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

KINO, FILM