Hrvatska

Kardinal Bozanić: Obitelj se otkrila kao temeljna stanica društva i mala Crkva

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić rekao je u ponedjeljak kako se u vrijeme obilježeno pandemijom koronavirusa i posljedicama potresa obitelj otkrila kao temeljna stanica društva i mala Crkva.

 Kardinal Bozanić na redovitom je susretu s arhiđakonima i dekanima Zagrebačke nadbiskupije govorio stanju u društvu te je ocijenio kako treba ojačati evangelizaciju u gradskim sredinama, priopćio je u utorak Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Istaknuo je kako su danas izazovi teški, no situacija u kojoj živimo, dodao je, na poseban nas način poziva da pokušamo u svojoj nutrini susresti Gospodina koji uvijek dolazi i koji se uvijek otkriva na nove načine.

Kardinal Bozanić je rekao i kako je nemogućnost organizacije slavlja euharistije s narodom "osvijestila istinu euharistije kao temeljne potrebe bez koje ne možemo živjeti", a obitelj se kao mala Crkva otkrila kao temeljna stanica društva i Crkve.

"Obitelj kao mala Crkva u ovim nam se izazovnim vremenima na poseban način otkrila kao posebna vrijednost koja je uistinu temeljna stanica ne samo društva, nego i Crkve... To i mnoge druge stvarnosti iznikle su kao iznimna prilika za novi život Crkve, kao nove klice nade koje nas hrabre i potiču da ne živimo u tuzi za prošlošću ili u strahu pred neizvjesnošću, nego u radosnom hodu u novosti života“, istaknuo je kardinal.

Poručio je da treba ojačati evangelizaciju u gradskim sredinama kako bi razumijevanje navještenoga bilo kvalitetnije.

Pomoćni biskup mons. Mijo Gorski podsjetio je na važnost sakramenta ispovijedi, ističući kako je ovo vrijeme obilježeno strahom od zaraze koronavirusom i s obzirom na uvedene mjere suzbijanja pandemije ostavilo velik trag upravo na području slavlja sakramenta ispovijedi.

Ocijenio je kako su nemogućnost dolaska u crkvu, strah od susreta i blizine drugoga, neupućenost i vjersko neznanje te praćenje mise preko medija pridonijeli gubitku osjećaja za grijeh. "Zanemarivanje ispovijedi vodi u ravnodušnost i na kraju u ateizam", rekao je.

Pomoćni biskup mons. Ivan Šaško je istaknuo kako su pandemija i potresi na poseban način uzdrmali "sigurnosti" života suvremenog čovjeka što mu ga nudi "potrošačka religija".

Pandemija je suvremenom čovjeku pokazala njegovu krhkost, poljuljala kult tijela i zdravlja i sigurnost koju čovjek temelji na svojoj tjelesnosti, a potresi su razotkrili iluzornost i laž materijalne sigurnosti, istaknuo je.

Potpredsjednik Odbora Zagrebačke nadbiskupije za obnovu katedrale mons. Zlatko Koren rekao je kako će obnova katedrale biti "dugotrajna i zahtjevna" i da se svaki čovjek u nju može ugraditi svojim darom.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kardinal bozanić, crkva