Hrvatska

BEROŠ: Moguće je da Hrvatska nabavi rusko cjepivo mimo odluke EMA-e ako ga odobri HALMED

Piše: PolitikaPlus

Ministar zdravstva Vili Beroš komentirao je u današnjoj izjavi za medije jučerašnji razgovor s ruskim veleposlanikom. Rekao je da su razgovarali o mogućnosti nabavke ruskog cjepiva, napomenuvši međutim kako to nije znak udaljavanja od zajedničke nabave Europske komisije - već je znak traženja komplementarnih metoda.

Beroš kaže da su u razgovoru ustvrdili kako je nabavka ruskog cjepiva moguća varijanta, ali da ona mora biti u sklopu europske regulative i propisa Republike Hrvatske.

Razgovor je odrađen na inicijativu ruskog veleposlanika, rekao je Beroš, i protekao je u ugodnom tonu. Zahvalio je nastojanjima "ruskih prijatelja u namjeri da nam pomognu u namjeri sprečavanja ove virusne infekcije".

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova poslalo je dopis ruskoj ambasadi sa zahtjevima HALMED-a o dokumentaciji koja je nužna da bi HALMED kao glavno regulatorno tijelo u RH procijenio sigurnost o kvaliteti i učinkovitosti  ruskog cjepiva. 

Odluku HALMED-a, rekao je Beroš, moguće je dobiti u roku od nekoliko dana ili tjedana, a nikako se neće na nju čekati mjesecima.

Govoreći o dugu veledrogerija, Beroš je rekao da jedni bez drugu ne mogu i da su razgovoi nužni. “Pred nama su veliki izazovi. Zdravstveni sustav Republike Hrvatske nije financijski održiv, ova godina pokazala je negativne financijske učinke, a to je povećanje zdravstvene zaštite covid-bolesnicima, kao i nabava cjepiva, što nas je prošle godine koštalo preko dvije milijarde kuna. Naši građani ne odvajaju u zdravstveni sustav onoliko koliko je to bilo proteklih godina”, rekao je Beroš, javlja N1.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ljekovi, halmed