Svijet

Mađarska: Nakon tri mjeseca ponovno rekordi u broju oboljelih

Piše: PolitikaPlus

U Mađarskoj je u četvrtak evidentirano 6278 novozaraženih koronavirusom što je najviša brojka u protekla tri mjeseca, a broj umrlih također je naglo porastao na 152, pokazali su vladini podaci.

Mađarska služba za javno zdravstvo u srijedu je otvorila mogućnost uvođenja dodatnih ograničenja kao odgovor na porast broja novoboljelih i umrlih. Očekuje se da bi vlada mogla u četvrtak objaviti nove mjere ograničenja među kojima i zatvaranje prodavaonica i osnovnih škola, izvijestio je portal Index.hu.

Sadašnje mjere, uvedne u studenome, obuhvaćaju policijski noćni sat, zatvaranje hotela i restorana, zabranu okupljanja i nastavu na daljinu u srednjim školama.

Sindikat učitelja pozvao je u utorak vladu da uvede nastavu na daljinu i za osnovne škole zbog brzog širenja epidemije.

Prošlog je tjedna Mađarska postala prva članica Europske unije koja je počela davati kinesko cjepivo Sinopharm nakon što je počela davati i rusko cjepivo  Sputnjik V, iako nijedno od njih nije dobilo odobrenje Europske medicinske agencije za korištenje u zemljama članicama EU-a.

Mađarska svojim građanim uz ta dva cjepiva daje i cjepiva Pfizer-BioNTech,  Moderna i AstraZeneca, koja su odobrena na prostoru EU-a.

Najmanje jednu dozu cjepiva u Mađarskoj je do sada dobilo 785 000 ljudi.

U zemlji od deset milijuna stanovnika do sada je zabilježeno 446 178 zaraženih a umrlo je njih 15 476.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

koronavirus, mađarska