Kultura

LIKOVNA SCENA: Tajanstveni likovi žena u novom ciklusu Damira Medvešeka

Piše: Miroslav Pelikan

Akademski slikar Damir Medvešek, autor značajnog opusa i iznimnog inozemnog  ugleda,vrlo je aktivni pripadnik aktualne likovne scene, od zapaženog  kontinuiranog izvođenja  brojnih scenografija koje izrađuje sa suradnicima za zagrebački HNK-a do niza uzbudljivih ciklusa koji nastaju u njegovom slikarskom atelijeru.

Nedavno je prezentirao niz novih radova,podloge su drvo ,platno i papir izvedenih  u tehnikama akrila, crteža i koloriranog crteža s nizom tajanstvenih, erotizirajućih likova mladih žena, balerina, plesačica, ali i mitskih božica, s istaknutim prozirnim krilima, do ponekog leptira ili glave konja.

Ponekad su ženski likovi smireni, u čekanju i očekivanju, predosjećajući razvoj budućih događaja koji nose biljeg sudbine, istaknuto,zagledane u nešto što se ne vidi ali čija se nazočnost na slici itekako osjeća ili barem naslućuje.

Tu su i žene ratnice, izronile iz herojskih opera, vitke poput gazela, mladolike sa saznanjem kako je čitava povijest pred njima a njihova će uloga biti važna.

Medvešek je kreirao vrlo zanimljivi niz likova, koji istodobno djeluju posve stvarno iako mi osjećamo da one pripadaju nekom drugom, zamišljenom svijetu i samo su se ovdje, na tim crtežima susrele za trenutak sa stvarnošću.

Doista, kroz cijelu povijest likovne umjetnosti stalno se  provlače  likovi mladih, privlačnih žena, iznimne ljepote, u različitim situacijama i ulogama , pa je  tako i danas s tim izazovnim nepotrošivim motivom, vidljivo u novom uspješnom opusu Damira Medvešeka.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

damir medvešćak, slikarstvo, slike