Mojbiz

EUROPSKI FOND ZA OPORAVAK: Nema ograničenja za pomoć poduzetnicima

Piše: PolitikaPlus/Hina

Bruxelles prepušta Zagrebu odluku o raspodjeli novca iz Fonda za oporavak, piše u petak Jutarnji list, ističući kako nema ograničenja za pomoć poduzetnicima.

U sastavljanju nacionalnog plana za oporavak i otpornost (NPOO), preko kojeg je Hrvatskoj iz EU dostupno oko 45 milijardi kuna za oporavak od koronakrize, državi nije postavljeno striktno ograničenje o tome koliko može usmjeriti u javne, a koliko u privatne investicije, odnosno takva podjela u europskoj regulativi uopće ne postoji.

To proizlazi iz odgovora Europske komisije, nakon što je Hrvatska udruga poslodavaca objavila kako traži da barem 50 posto od dostupnog novca vlada usmjeri na izravne bespovratne potpore ulaganjima privatnog sektora, a ne da većina od 45 milijardi kuna završi kod korisnika u javnom sektoru.

Prema tumačenju koje su ranije iznijeli hrvatski pregovarači, a objavio Jutarnji list, poduzetnicima bi kroz NPOO bilo dostupno u vidu izravnih bespovratnih potpora, subvencija kredita te jamstava maksimalno 4,5 milijarde kuna, odnosno samo 10 posto ukupnog iznosa. Hrvatski pregovarači su se pritom pozvali na ograničenje koje postavlja Komisija.

Zvonimir Savić, premijerov savjetnik i nacionalni koordinator za NPOO, kaže ipak da bi u privatnom sektoru na kraju moglo završiti oko 30 posto od 45 milijardi kuna, kad se uračuna i sudjelovanje kompanija u predviđenim javnim projektima, od istraživanja i razvoja, energetske tranzicije i razvoja inovativnog turizma do jačanja lanaca opskrbe hranom.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

NOVAC, FOND ZA OPORAVAK