Hrvatska

MARKOTIĆ: Onima koji su preboljeli covid bit će dovoljno jedno docjepljivanje!?

Piše: PolitikaPlus/HRT

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata detektirano 94 novih slučajeva zaraze koronavirusom na 2178 testiranja, s udjelom pozitivnih od 4,3 posto. U bolnici je 805 osoba, a umrlo je 19 osoba, rečeno je na presici Nacionalnog stožera civilne zaštite. U samoizolaciji su 14.162 osobe.

Od početka epidemije testirano je 1 387 946 osoba, u protekla 24 sata 2178 testiranja, a postotak pozitivnih je bio 4,3 posto. Na bolničkom liječenju je 805 osoba, 74 pacijenta su na respiratoru. U odnosu na prethodni dan to je 10 bolesnika više na respiratoru. U bolnicu je u zadnja 24 sata zaprimljeno 72 pacijenta, a otpušteno je 16 osoba. Imamo veći broj preminulih, njih 19. Ukupna brojka je 5609. Prosječna dob preminulih je 74,5 godina. Dvije osobe su imali po jedan komorbiditet, a najmlađa osoba je imala 45 godina i dijagnozu iz kardio-respiratornog aspekta. U samoizolaciji je 14162 osobe, kazala je Vera Katalinić-Janković.

Krunoslav Capak je rekao kako imamo 16,3% više novozaraženih nego u proteklom tjednu.

Incidencija na sto tisuća je 161,2 u Hrvatskoj. Najniža je u Istarskoj, a najviša u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Na listi zemalja EU po veličini incidenciji na šestom smo mjestu. Stopa smrtnosti na milijun stanovnika nam je 1.397,5 po čemu smo na 18. mjestu. Udio pozitivnih slučajeva je 4,3%, rekao je.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da punktovi za cijepljenje predstavljaju 'pokaznu vježbu' i 'odskočnu dasku' uoči dolaska većih količina cjepiva u Hrvatsku.

'Trenutne brojke ukazuju na visoku spremnost svih uključenih dionika, maksimalnu iskorištenost doza cjepiva. Na platformu se do jutros za cijepljenje prijavilo 54.008 ljudi, a još 4371 građana nazvalo je pozivni centar', rekao je Beroš.

Alemka Markotić predstavila je rezultate analize cjepljenja koja je provedena u klinici "Fran Mihaljević".

Ovo je studija koja je u tijeku. Imali smo podatke da napravimo preliminarnu analizu. Vidjeli ste da je datum 5. ožujka, tada je analiza napravljena. Do danas je cijepljeno 426 zaposlenika klinike s dvije doze Pfizerovog cjepiva. Kod osam zaposlenika su se nakon prve doze razvile alergijske reakcije nakon čega nisu dobili drugu dozu. Pokušat ćemo s EMA-om razjasniti mogu li primiti drugu dozu, kazala je Markotić. Prvi serološki testovi su napravljeni tri tjedna nakon primitka prve doze cjepiva, pred samu drugu dozu. Drugi serološki testovi su napravljeni četiri tjedna nakon druge doze cjepiva i napravili smo testiranje kod 82 zaposlenika. Planira se pratiti situacija nakon 3, 6 ili više mjeseci. U skladu s današnjim danom možete vidjeti da su naši ispitanici najvećim dijelom žene, značajno veći je postotak žena u klinici koji radi. 89 muškaraca je bilo u okviru ispitanika i 344 žene, kazala je Markotić.

Važno je odabrati pravi test. Ono što se može reći je da postoji mogućnost razlučiti je li netko cijepljen ili je prebolio covid. Ako idemo prema testiranju i određivanju specifičnih antitijela, to su određeni proteini koji govore o tome da smo se sreli s virusom ili inficirali. Naša docentica je izabrala test koji detektira IgG antitijela koja imaju domenu vezanja za receptor S1 podjedinice šiljatog izdanka za covid i to se pokazalo među najboljim testovima za detekciju antitijela koji su cijepljeni. Uzimana je krv, vrijednost koji smo smatrali pozitivnim je 51 jedinica po mililitru. Nakon prve i druge doze cijepljenja, u pet ispitanika nakon prve doze nije bilo odgovora, bio je ispod 50 jedinica, većina je imala dobar odgovor od 300 do 20000 jedinica. Na drugu dozu su svi odreagirali, kazala je.

Svi su imali značajno visoke vrijednosti imunoglobulina G. Oko sedam puta više su bile vrijednosti nakon druge doze, a ako gledamo maksimalne vrijednosti, onda su one još puno više s iznimno dobrim odgovorom. Žene su nakon prve i druge doze bolje odgovorile na cjepivo. Trebat će vidjeti završne rezultate. Za jednu statističku analizu su brojevi dovoljni i vidi se da su žene bolje odreagirale na cjepivo. Ovo će trebati dodatno analizirati. Postoji negativna korelacija s količinom antitijela i dobi što je za očekivati. Znamo da sa starenjem ipak naš imunološki sustav nešto slabije reagira. Ako gledamo usporedbu zdravstvenih djelatnika i ostalih djelatnika u zdravstvu, ostali su djelatnici u zdravstvu koji nisu u stalnom kontaktu s bolesnicima, slabije su odgovorili. Oni su tiho prokuženi dijelom bili, nakon drugog cijepljenja su se vrijednosti izjednačile i nema razlike između ove dvije skupine. Gledali smo razliku djelatnika koji rade u intenzivnoj i ostalih djelatnika obzirom da na neki način najveće stvaranje aerosola je u intenzivnoj. Na sreću nije se pokazala razlika u odgovoru na antitijela nakon prvog i drugog cijepljenja što znači da su ti djelatnici bili pravilno zaštićeni. Gledali smo i kod djelatnika u centralnoj ambulanti gdje dolazi dosta bolesnih ljudi i tu nije bilo razlika. To govori o dobroj zaštiti i profesionalnom odnosu djelatnika. Analizirali smo situaciju cijepljenja kod osoba koje su preboljele covid ili su bile u samoizolaciji.

Do 5. ožujka je u klinici bilo 69 djelatnika u samoizolaciji, oboljelih je bilo 33 s blažim oblikom bolesti i niti jedan smrtni ishod nije zabilježen. Troje je bilo nakon cijepljenja u samoizolaciji i nitko nije obolio nakon cijepljenja. Nema razlika između količine antitijela koji su stvorili djelatnici koji jesu ili nisu bili u samoizolaciji. Ono što je važno je da smo analizirali odgovor nakon prvog i drugog cijepljenja kod djelatnika koji su preboljeli covid i onih koji nisu. Vidi se da su oni djelatnici koji su preboljeli covid nakon prve doze imali značajno visoku razinu antitijela i da se ta razina nije povisila nakon drugog cijepljenja, dok kod onih koji nisu bile oboljeli i dobili drugu dozu dosegli su razinu kao oni koji su preboljeli i bili jednom cijepljeni. Kod onih koji su preboljeli će biti dovoljno jedno docjepljivanje, nema koristi od drugog docjepljivanja. Bit ćemo u sve sigurni kada dovršimo analizu. Većina ispitanika i djelatnika koji su preboljeli covid u listopadu, studenom i prosincu, prije cijepljenja su imali visoki titar koji nije padao i bio je značajno viši u odnosu na titar onih koji nisu preboljeli covid i dobili prvu dozu, kazala je.

Markotić je kazala da je EMA tražila da podijele s njima rezultate koji su, kako je kazala, važni.

Važno je da se EMA oglasila i zatražila rezultate. To može rezultirati, ako se to kasnije potvrdi, i imati utjecaja na priču vezano za cijepljenje pogotovo sugrađana koji su preboljeli covid-19 - kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Na pitanje hoće li biti službena odluka za one koji su preboljeli covid da će dobiti samo jednu dozu cjepiva, Božinović je kazao da će se o tome raspravljati na ekspertnim skupinama i međunarodnoj razini. Nema rasapa u odgovoru antitijelima. Trebat će se pratiti, ne samo kod nas nego i u Europi, kazala je Markotić.

Ovi rezultati će rezultirati time da će se donijeti nove politike u borbi protiv covida. Oni koji su preboljeli covid primili su prvu dozu cjepiva time, a oni koji prime drugu dozu razina antitijela se ne povećava. To smo imali prilike vidjeti u vanjskoj literaturi. Bilo bi logično da oni koji su preboljeli kad se cijepe s prvom dozom da se ne moraju cijepiti s drugom, kazao je Capak.

Capak je rekao kako karantena ipak ostaje 10 dana.

Što se tiče objašnjenja, mi smo nešto promijenili postupanje oko izolacije i karantene. Ono što smo najvljivali da će krantena biti 14 dana to nismo napravili. Ostala je na 10 dana jer je širokom diskusijom zaključeno da je i dalje prihvatljiv rizik kod one koji oboljevaju od klasične varijante korone. 14-dnevna karantena je za one koji obole od novih varijatni virusa. Cijepljenje protiv covida-19 se kao i preboljenje smatra važećim razlogom za izuzećem od karantene ili kontakta s oboljelom osobom, kazao je Capak. 

Prelazak granice za cijepljene

Stožer je odgovoriohoće li oni koji su primili dvije doze cjepiva moći prelaziti granicu.

Zasad nijedna zemlja EU nije dovela odluku o prelasku granice na temelju cijepljenja. Postoje bilateralni dogovori, tako i mi imamo neke bilateralne razgovore da međusobno priznamo certifikate o cijepljenju. Definiran je izgled certifikata o cijepljenju, no sasad se koriste samo u medicinske svrhe, a ne u svrhu prelasku granice. Sad se intenzivno razgovara i o korištenju certifikata za prelazak grenice, sigurno će doći vrijeme kad će EU donijeti odluku, ali sada još postoji puno pitanja i kontroverzi, rekao je Capak.

Ako se ova metodologija usvoji (istraživanje na klinici Fran Mihaljević) neće biti potrebna dva cijepljenja, nego potvrda da je proces cijepljenja završen, rekao je Božinović.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

COVID 19, STOŽER