Hrvatska

OCJENA USTAVNOSTI: Ustavni sud podijeljen zbog prava vjernika

Piše: PolitikaPlus

Na Ustavnom sudu pokrenuti su postupci ocjene ustavnosti mjera za koje se tvrdi da diskriminiraju vjernike ograničavanjem broja ljudi u crkvama na 25. Osmero ustavnih sudaca odbija ukinuti epidemiološke mjere za vjernike, a petero ih smatra neustavnima, piše u srijedu Večernji list.

Dok je dio medija propitivao “zašto za kafiće ne vrijede pravila kao za crkve” na Ustavnom sudu su Humanitarna udruga Isusove i Marijine ruke iz Karlovca i odvjetnik Martin Sherri inicirali ocjenu ustavnosti tvrdeći da su vjernici diskriminirani i da im se krši Ustavom zajamčeno pravo na slobodu vjeroispovijesti, navodi dnevnik.

Pozvali su se na ustavnu odredbu u kojoj se među ustavnim pravima koja “nitko nije ovlašten građanima ograničiti” ni u okolnostima kad se primjenjuje članak 17., na koji se inače pozivaju zagovornici “izvanrednog stanja”, navodi i pravo na slobodu vjeroispovijesti.

Mjere smatraju diskriminatornim za vjernike jer u isto vrijeme muzeji, kina ili trgovački centri primaju posjetitelje ovisno o veličini prostora, 7 metara četvornih po osobi. Uz to što su vjernici na misama statični, ne razgovaraju, nose maske i drže distancu, što nije slučaj u trgovačkim centrima, školama i javnom prijevozu. Ali većina od osmero ustavnih sudaca odbila je ukinuti mjere, dok ih je petero sudaca smatralo neustavnima.

Suci Lovorka Kušan, Andrej Abramović i Goran Selanec drže se ranijih stavova u covid predmetima pa i ove mjere Stožera smatraju neustavnima. Ni Snježana Bagić ne slaže se s većinom, kao ni Miroslav Šumanović, ali za razliku od nje, on je napisao izdvojeno mišljenje, kao i predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović koji je podupro stav većine da je ograničenje prava vjernika ustavnopravno prihvatljivo pri čemu je imao u vidu i stav pape Franje te Odredbu Hrvatske biskupske konferencije o mjerama.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ZAKON, USTAV, CRKVE