Hrvatska

RIJEKA: Boras Mandić od Komadine traži odgovore o mjerama smanjenja rasta oboljelih

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik Unije Kvarnera Marko Boras Mandić u petak je od primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine zatražio odgovor koje mjere županija poduzima za smanjenje velikog porasta oboljelih od covida-19 te za dobru i sigurnu turističku sezonu.

Boras Mandić u otvorenom pismu proziva Komadinu kao župana i predsjednika Turističke zajednice Kvarnera kao odgovorne za zaštitu zdravlja i živote građana te brigu o turizmu kao vrlo bitnoj gospodarskoj grani.

Ističe da je ova županija prva u Hrvatskoj po porastu oboljelih od koronavirusa, s 431 slučajem u protekla tri dana te značajnim porastom hospitaliziranih pacijenta s ovom bolešću.

Od župana Komadine traži da izvijesti građane o poduzetim i planiranim aktivnostima u cilju pripreme dobre i sigurne turističke sezone.

Boras Mandić upozorava kako je županija u opasnosti da će se prema važećim kriterijima proglasiti tamnocrvenom, odnosno najlošijom covid-19 zonom.

To bi značilo, navodi, strogu preporuku mnogih europskih država da se u takvu regiju ne putuje, a posljedica bi bila onemogućavanje bilo kakve turističke aktivnosti na Kvarneru. 

Napomenuo je kako su u županiji lani pokazali da mogu biti najbolji, imati najmanji broj zaraženih, biti zelena regija kao poželjna i otvorena turistička destinacija, da svi gospodarstvenici mogu raditi, da granice mogu biti otvorene te da se građani i turisti mogu osjećati sigurno.

Inače, Boras Mandić je kao zamjenik primorsko-goranskog župana više godina bio predsjednik županijskog Stožera civilne zaštite, a smijenjen je s te funkcije krajem listopada 2020. godine.

Službeno objašnjenje iz županije bilo je da je on sredinom listopada 2020., bez prethodnog konzultiranja i traženja mišljenja struke, osnivača, ravnatelja škola i lokalnih stožera civilne zaštite, zaključio samoinicijativno o potrebi uvođenja online nastave i s tim zaključkom izašao u javnost.  

"Takva samovolja je bila pogrešna i nepotrebna i izazvala je nelagodu i nezadovoljstvo u javnosti", navedeno je u objašnjenju Primorsko-goranske županije.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

rijeka, koronavirus