Hrvatska

KORONAVIRUS: Pet čelnika EU-a upozorava na "velike razlike" u distribuciji cjepiva

Piše: PolitikaPlus/Hina

Čelnici pet zemalja Europske unije pozvali su u subotu na razgovore na visokoj razini o pravednoj raspodjeli cjepiva protiv koronavirusa, upozoravajući da bi sadašnji način funkcioniranja tog sustava do ljeta mogao stvoriti "velike razlike" među državama članicama.

Čelnici Austrije, Bugarske, Latvije, Slovenije i Češke su, u pismu upućenom dužnosnicima EU-a poručili kako smatraju da bi sadašnji sustav "mogao nastaviti stvarati i produbljivati velike razlike među državama članicama do ovog ljeta, pri čemu bi nekima među njima bilo omogućeno postizanje kolektivnog imuniteta u nekoliko tjedana, dok bi ostale države mogle daleko zaostajati za njima".

U pismu upućenom predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu i predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen, vodeći dužnosnici EU-a se pozivaju "da što prije održe raspravu o ovome važnom pitanju".

Austrijski kancelar Sebastian Kurz u petak je rekao da se doze cjepiva ne dijele proporcionalno među zemljama članicama EU-a te da se dodatni ugovori o opskrbi cjepivom dogovaraju kao rezultat netransparentnih pregovora među čelnicima EU-a.

Kurz smatra da Nizozemska i Danska imaju pristup znatno većem broju doza cjepiva po stanovniku od zemalja poput, primjerice Bugarske ili Hrvatske.

Petorica šefova vlada kritizirala su sadašnju praksu podjele cjepiva jer je proturječna EU-ovom sporazumu o proporcionalnoj raspodjeli.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

CJEPIVA, EU