Regija

BIH: Županija sa sjedištem u Mostaru najavljuje strože mjere

Piše: PolitikaPlus/Hina

Vlasti Hercegovačko-neretvanske županije sa sjedištem u Mostaru najavile su uvođenje novih, strožih mjera ukoliko nastavi rasti broj novozaraženih koronavirusom, a premijer HNŽ rekao je kako je prvo zatvaranje prošloj godini polučio odlične rezultate u sprječavanju širenja epidemije.

 "Novo stanje traži nove mjere. Ako se pogorša situacija bit ćemo primorani na uvođenje restriktivnijih mjera", rekao je premijer HNŽ-a Nevenko Herceg.

Najavio je kako će Krizni stožer Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) uskoro izaći s novim odlukama.

U posljednja 24 sata od virusa SARS-CoV-2 je bilo 184 novozaraženih u ovoj županiji, dok su dvije osobe preminule u Covid bolnici.
Po Hercegovim riječima, vlasti su nedugo nakon što je prošle godine nastupila epidemija uvele zatvaranje koji se pokazao iznimno uspješnim.
“Bili smo jako izloženi kritici za vrijeme prvog lockdowna, jer smo išli s rigoroznim mjerama. Ali mogu otvoreno reći da smo taj lockdown kvalitetno odradili i doveli do toga da smo za 42 dana bili bez ijednog novozaraženog u našoj županiji", dodao je premijer HNŽ-a.

On je upozorio da je poseban problem nepridržavanje mjera posebice ukazavši na liberalan način života koji je uzeo maha u posljednje vrijeme, čak uz dolazak gostiju iz Hrvatske na provode tijekom vikenda.
Mali broj ljudi u Hercegovini nosi zaštitne maske i pridržava se epidemioloških mjera, dok su mediji u više navrata objavljivali snimke zabava na kojima se okuplja više stotina mladih u gradu na Neretvi. Policija ni inspekcije ne kažnjavaju prekršitelje, a jedino se poštuje policijski sat koji je na snazi od 23 sata navečer do šest sati ujutro.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

bih, mostar, koronavirus