Kultura

LIKOVNA SCENA: Izložba Zorana Šimunovića u Sinju

Piše: Miroslav Pelikan

Osamnaestog ožujka ove godine u Galeriji Sikirica u Sinju, predstavlja se s novom samostalnom izložbom akademski slikar iz Osijeka, Zoran Šimunović, autor značajnog i zapaženog opusa opusa, vrlo specifičnog izraza, nakon izložbe u Zagrebu.

Izložbu čine ulja na velikim formatima, od 3 x 3 metra,pa do nešto manjih, 180 x 150 i 150 x 150 cm, uz vrlo zanimljiv naslova ciklusa ( kojima pripadaju),Je li astronautima potrebna umjetnost i Odrastanje.

Šimunovićev kompleksni svijet simbola, tajanstvenih znakova i oznaka, koji je prepleten unutarnjom povezanošću a posebno kada ih se gleda i doživljava i na ovoj izložbi stvaraju nesvakidašnji dojam.

Slike govore sve, otkrivajući se bez suzdržavanja  pred radoznalim gledateljima, uvlače nas u osobne dileme, u mahnita traženja izlaza, u kontinuirano i ustrajno istraživanje  misterioznih međusobnih odnosa znakova, naizgled jasnih i jednostavnih,koji su  odjednom  iskočili iz zaborava i evo ih, ispred nas,postoje i kao da se nikada nisu ni pomicali iz naših mikro svjetova.

Šimunović koristi vrlo snažan,rekli bi,dubinski kolor.

Njegove su slike prekrivene s dva raznorodna a tako pripadajuća jedna drugom, dva sloja, tri sloja,znakovlja i raznovrsnih dominirajućih boja.

Šimunovićeve slike valja pokušati odgonetnuti ili odgonetavati u trenutku suočenja s njima, potražiti analogije u vlastitom sjećanju i složiti mozaik.

Šimunovićev opus već sada zauzima važno mjesto u suvremenoj likovnoj produkciji, dok njegove slike sve češće i sve više putuju u inozemne galerije.

.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zoran šimunović, slike, izložba