Zagreb

ZAGREB: Povećan dohodovni cenzus na novčanu pomoć umirovljenicima

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u srijedu su jednoglasno podržali odluku kojom je povećan dohodovni cenzus za stjecanje prava na novčanu pomoć umirovljenicima treće skupine, s 1500 kuna na 1700 kuna mjesečno.

Radi ostvarivanja prava na novčanu pomoć umirovljenici se razvrstavaju u tri skupine, a povećan je dohodovni cenzus umirovljenicima treće skupine koji ostvaruju 200 kuna pomoći mjesečno, te sad umjesto dosadašnjih 1200,01 do 1500 kuna mjesečno obuhvaća iznos od 1200,01 do 1700 kuna.

Dohodovni cenzusi umirovljenika prve i druge skupine ostaju nepromijenjeni. Umirovljenici prve skupine, kojima je mirovina ili mirovina i ukupni prihod jednak ili manji od 900 kuna mjesečno ostvaruju pravo na 400 kuna pomoći mjesečno, umirovljenici druge skupine kojima mirovina ili mirovina i ukupni prihod iznose od 900,01 do 1200 kuna mjesečno ostvaruju pomoć od 300 kuna mjesečno.

Zastupnici su na sjednici jednoglasno prihvatili i izmjene odluke o plaći, odnosno naknadi za rad i drugim pravima predsjednika i potpredsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba.

Predsjednik i potpredsjednici Gradske skupštine koji dužnost ne obavljaju profesionalno imaju pravo na naknadu pa tako utvrđen maksimalan iznos naknade za predsjednika Gradske skupštine iznosi 24.000 kuna neto godišnje, a za potpredsjednika Gradske skupštine 20.800 kuna neto godišnje.

Izmjenama odluke o naknadama gradskim zastupnicima u zagrebačkoj Gradskoj skupštini i članovima njezinih radnih tijela koje su zastupnici također danas na sjednici prihvatili većinom glasova, utvrđeno je da će se naknada od maksimalnih 16.000 kuna neto godišnje zastupnicima isplaćivati u jednakim mjesečnim iznosima od 1333 kune neto.

Naknada za druge osobe koje je Gradska skupština imenovala u radna tijela Gradske skupštine utvrđuje se u neto iznosu od 400 kuna za svaku sjednicu kojoj su nazočne. 

Gradski zastupnici nemaju pravo na naknadu kada su imenovani u radnu skupinu.

Naknada za sjednice stručnih radnih skupina iznosi 200 kuna neto, te se iznimno, ovisno o prirodi i opsegu zadaće, može ostvariti u 50 posto većem iznosu od propisanog na temelju odluke Odbora za izbor i imenovanja Gradske skupštine.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

GRADSKA SKUPŠTINA